Marka HELIO, wiodący producent bakalii, w tym owoców suszonych wprowadza
na rynek nową linię produktów „HELIO Natura”. Nowa seria bakalii
powstała w odpowiedzi na zapotrzebowanie konsumentów na naturalną, mało
przetworzoną żywność, która nie zawiera konserwantów. HELIO Natura
odpowiada również na potrzeby osób pragnących zminimalizować ryzyko
zapadnięcia na choroby cywilizacyjne. Linię otwierają śliwki
kalifornijskie, morele suszone oraz rodzynki sułtańskie – wszystkie
produkty są dostępne w opakowaniach o gramaturze 150 gram.
Nowa
linia, w której debiutują trzy produkty – morela, śliwka i rodzynka
sułtańska to produkty, do których nie dodano typowych dla tych gatunków
konserwantów używanych w produkcji owoców suszonych, tj. dwutlenku
siarki, czy kwasu sorbowego. Dzięki naturalnemu procesu suszenia
uzyskano produkty pełnowartościowe, soczyste i odpowiednio miękkie, a
jednocześnie naturalnie zdrowe, o naturalnie wyjątkowym smaku i
naturalnym dla suszonych owoców ciemnym kolorze. Nowa linia owoców
suszonych charakteryzuje się niską zawartością sodu, przez co pomaga
utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi. Owoce serii HELIO Natura są
szczególnie polecane w diecie alergików, a duża zawartość błonnika
predestynuję je do stałej obecności w diecie osób na dietach
redukcyjnych. Owoce HELIO Natura mogę być stosowane również w diecie
niskosodowej.
Produkty
są dostępne w poręcznej gramaturze 150 gram w opakowaniach z
zamknięciem strunowym. Wygodna, stojąca torebka ułatwia przechowywanie
produktu, a także umożliwia jego serwowanie bez konieczności
przesypywania do innego naczynia, co jest szczególnie przydatne w pracy,
szkole czy na wycieczce. Matowa biel opakowań współgra z delikatnymi
zielonymi listkami podkreślając esencję nowej serii – naturę i świeżość
owoców. Każda torebka zawiera 6 porcji („garstek zdrowia”) owoców.
Każdorazowo producent na opakowaniu umieszcza pełną informację o
składnikach odżywczych produktu, w tym GDA, a także kraju pochodzenia
danego owocu.
Suszone owoce ? Ależ naturalnie…
Suszone morele dzięki
zawartych w nich składnikach odżywczych, to owoc doskonale wpływający
na naszą skórę. Zawarta w nich niacyna jest niezbędna do prawidłowego
funkcjonowania skóry. Stymuluje syntezę kolagenu, reguluje produkcję
ceramidów i proces dojrzewania naskórka, zapobiega szkodom wywołanym
przez promieniowanie UV i przyspiesza proces regeneracji skóry
uszkodzonej działaniem promieni UV, zmniejsza ilość barwnika obecnego w
powierzchniowych warstwach skóry, zapobiega powstawaniu przebarwień,
normalizuje proces produkcji sebum i zmniejsza łojotok. Nie bez
znaczenia jest także ogromna ilość beta-karotenu zawartego w morelach,
który znacząco poprawia koloryt skóry. Poza rekordową ilością beta
karotenu, suszone morele mogą pochwalić się także sporą zawartością
żelaza, wapnia, fosforu czy potasu, jak i witaminy B2. Mają także w
sobie dużo błonnika, dlatego wspomagają przemianę materii. Suszone
morele HELIO Natura przypominają w smaku karmel i są słodsze od
powszechnych na rynku moreli suszonych z dodatkiem konserwantów. Są one
również ciemniejsze w barwie, co jest efektem naturalnie prowadzonego
procesu suszenia.
Śliwka kalifornijska
to naturalny „przyspieszacz” spalania tłuszczów, dzięki czemu nasze
ciało jest smuklejsze i szybciej tracimy na wadze. Pomagają w
prawidłowym funkcjonowaniu jelit, dzięki czemu zapobiegają zaparciom.
Hamują wchłanianie cukrów i cholesterolu w organizmie. Suszone śliwki
zawierają witaminy A, C i K, a także witaminę E, która jest naturalnym
antyoksydantem (chroni komórki przed utleniaczami i bierze udział w
dostarczaniu składników odżywczych do komórek). Dodane do porannej
owsianki sycą i oczyszczają organizm ze złogów i toksyn.
Rodzynka sułtańska –
suszone owoce winogron zawierają witaminy z grupy B, usprawniające
procesy metaboliczne układu nerwowego, natomiast obecność potasu
sprawia, że krwi pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i
funkcjonowanie mięśni. Zaletą suszonych winogron jest obecność znacznej
ilości antyoksydantów, dlatego te brązowe owoce są doskonałym
zamiennikiem czerwonego wina dla osób, które nie powinny spożywać
alkoholu. Połączenie błonnika pokarmowego i kwasu winowego, z których
ten ostatni zawarty jest w tak dużej ilości tylko w rodzynkach i
winogronach, pozwala na stworzenie w jelicie grubym odpowiedniego
środowiska dla rozwoju korzystnej flory bakteryjnej, co w efekcie może
mieć duże znaczenie w zapobieganiu raka jelita grubego.
Alejakobiet.pl