Strona główna Aktualności Idziesz na grzyby? Pamiętaj o tym!

Idziesz na grzyby? Pamiętaj o tym!

przez admin

Grzyby były już znane i cenione w starożytnej Grecji, a w Egipcie mogli
się nimi delektować jedynie faraonowie. Dzisiaj rozkoszuje się nimi
cały świat, jednak nigdzie nie ma takiej tradycji grzybobrania jak w
Polsce.

Choć grzyby nie zawierają wielu wartości odżywczych, dodadzą smaku każdej potrawie. Kulinarnie najbardziej cenione są trufle, przede wszystkim ze względu na swój unikalny aromat – według smakoszy nie dający się porównać z niczym innym. Niestety, z uwagi na swoje rzadkie występowanie, są to także najdroższe grzyby świata – 10 dag kosztuje około 800 zł. Najpopularniejsze rejony zbiorów trufli to Piemont, Toskania czy Umbria, gdzie do ich zbierania szkoli się psy. W Polsce natomiast grzybiarze najczęściej poszukują kurek, borowików, koźlaków i podgrzybków, wykorzystywanych następnie do przyrządzania wielu dań i sosów.


Na blachę

Zarówno początkujący, jak i doświadczony grzybiarz powinien zawsze pamiętać o kilku żelaznych zasadach:

  • 100% pewność – należy zbierać tylko te gatunki grzybów, co do których mamy całkowitą pewność. Spożycie nawet małego kawałka trującego grzyba może być śmiertelne. Początkujący grzybiarze powinni wybierać się w towarzystwie osób doświadczonych lub zabierać atlas grzybów (posiadaczom smartfonów polecamy także aplikację The Mushroom Book).
  • Uważaj na szatana – większość trujących grzybów pod kapeluszem będzie miała blaszki, jednak trzeba szczególnie uważać na trujące grzyby, które udają te jadalne! Jednym z nich jest borowik szatański. Grzyby młode oraz stare mogą również nie wykazywać pewnych cech charakterystycznych, ponieważ mogły się one jeszcze nie rozwinąć lub już zaniknąć.
  • Przechowywanie i obróbka – paradoksalnie jadalne grzyby mogą również okazać się szkodliwe, jeśli nie będziemy przestrzegać pewnych zasad związanych z ich zbieraniem oraz przechowywaniem. Przede wszystkim nie zbierajmy grzybów do plastikowej siatki, ponieważ wytworzyć się mogą w niej szkodliwe toksyny. Dużo lepiej sprawdzi się wiklinowy kosz. Warto też pamiętać o tym, by po powrocie z grzybobrania od razu przystąpić do obróbki i suszenia grzybów, nie czekając aż rozwiną się w nich szkodliwe pleśnie. Zanim pójdziemy na grzyby pamiętajmy również o tym by nie zbierać ich na terenach Parku Narodowego, rezerwatów, obszarów ochrony krajobrazowej oraz nie zbierać gatunków grzybów objętych ochroną.

Alejakobiet.pl
na podstawie materiałów foodpanda

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej