642
Jesień rekompensuje nam swoją ponurą aurę bogactwem zbiorów, które dokonują się o tej porze roku. Nic nie może równać się z wczesnojesiennym smakiem grzybów, które właśnie wtedy zdobywają lasy. Na szczęście istnieje wiele sposobów na zatrzymanie ich smaku na dłużej – suszenie, mrożenie i przetwory w słoikach pozwolą nam cieszyć się ich obecnością w zimowych potrawach.
Grzybowe towarzystwo
Polska kuchnia wykorzystuje grzyby na wszelkie z możliwych sposobów- jako składnik farszów, sosów, podstawa pysznych zup oraz dodatki do dań w postaci przetworów. Niestety dostępne są przez bardzo krótki czas w naszych lasach, co dodatkowo czyni je wyjątkowymi.
Jak zatrzymać je na dłużej nie tracąc przy tym ich walorów smakowych?
Sposoby przechowywania
Grzyby wymagają specjalnego traktowania w zależności od gatunku, dlatego nie wszystkie nadają się do zamrożenia, a niektóre z nich nie sprawdzą się np. w zalewie octowej.
Suszenie – jest sposobem przechowywania grzybów, dzięki któremu można je zatrzymać w kuchni nawet prze trzy lata, przy czym zachowują swój smak i aromat, jakby były świeżo zebrane. Do suszenia nadadzą się takie gatunki jak borowiki, podgrzybki czy kozaki.
Suszone grzyby świetnie sprawdzają się jako składnik zimowych sosów lub aromatycznych zup.
Mrożenie – zachowuje nie tylko smak i aromat grzybów, ale również zdecydowaną większość ich składników odżywczych. Z powodzeniem można zamrozić każdy gatunek, bez obaw „zepsucia” go w trakcie rozmrażania. Grzybowe mrożonki to idealny składnik zup, sosów oraz zapiekanek.
Przetwory – są smacznym dodatkiem do każdego obiadu oraz jako samodzielna przekąska. Jedynym mankamentem ujmującym grzybom zamkniętym w słoikach jest to, że tracą sporo wartości odżywczych. Z powodzeniem pod wieczkiem możemy zamknąć borowiki, kurki lub maślaki.
Zainspiruj się
Wiele sposobów przechowywania sezonowych owoców i warzyw pozwala cieszyć się ich smakiem o każdej porze roku, jednak niezmiennie najlepiej smakują świeże.
Pyszne przepisy na zupy ze świeżych, suszonych lub mrożonych grzybów znajdziesz na https://zakochanewzupach.pl/tag/grzybowa/ , które możesz zaserwować przed rodzinnym obiadem lub jako samodzielne danie.
Alejakobiet.pl