Kulinarne zastosowania czosnku zna każdy. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że poza bogactwem smaku ma on też bogatą i długą historię.
Poznajcie ciekawostki związane z czosnkiem
1. Czosnek towarzyszy nam już od ponad 5 tysięcy lat.
Pochodzi z Azji. Wykorzystywany był również przez starożytnych Rzymian, Greków i Egipcjan. Wszędzie był doceniany i szanowany – wzmianki na jego temat pojawiły się m.in. we wnętrzach piramidy Cheopsa, w kreteńskim pałacu Knossos czy w ruinach Pompei.
2. Na świecie istnieje ponad 260 odmian czosnku.
Budową przypomina popularne warzywa, takie jak cebula, szczypiorek czy por, najbliżej spokrewniony jest jednak z…lilią. Uprawiany jest na całym świecie, najbardziej zaś upodobał sobie Hiszpanię, Egipt i Indie.
3. Przez setki lat czosnkowi przypisywano działanie magiczne.
I nie chodzi tylko o używanie go jako broni na wampiry! W starożytnym Egipcie jadło się go, aby mieć „serce i odwagę”, Arabowie zabierali go ze sobą na pustynię, aby unikać niespodziewanych zdarzeń. Podobno czosnek pomaga także matadorom walczącym w korridzie.
4. Czosnku używa się na całym świecie.
Jest elementem dań kuchni śródziemnomorskiej, europejskiej, rosyjskiej, indyjskiej czy japońskiej. Dodajemy go do mięs, sałatek, dań makaronowych. Świetnie pasuje do potraw pełnych ziół, sprawdzi się także w przygotowaniu marynat.
Alejakobiet.pl
na podstawie materiałów firmy Frosta