Choć łosoś od dawna cieszy się w Polsce należną renomą, to niewiele osób wie, że najlepiej smakuje i najzdrowszy jest ten odławiany z naturalnych habitatów (np. na Alasce), a nie z hodowli. Sprawdźcie przepis na szybki i zdrowy obiad z łososiem.
Delikatny łosoś z warzywami
Składniki na 4 porcje:
- 4 filety z łososia (najlepiej nie z hodowli)
- 2 średnie cukinie
- 2 średnie bakłażany
- 4 papryki (kolory dowolne)
- pół cytryny
- oliwa z oliwek
- gałązki tymianku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w plastry (nie za cienko!), nacieramy oliwą i posypujemy tymiankiem. Łososia nacieramy solą i pieprzem, smażymy na średnim ogniu około 4 minuty (z każdej strony, po stronie ze skórą można ten czas wydłużyć o około minutę). Rybę zdejmujemy z patelni do ostygnięcia, skraplamy cytryną. Warzywa smażymy około 3 minuty z każdej strony. Zdrowszą wersją są warzywa gotowane na parze, ale trzeba pamiętać, że każde warzywo ma trochę inny czas gotowania.
Alejakobiet.pl