839
Piękne, dorodne, fioletowe, podłużne, zdrowe, smaczne….bakłażany. To warzywo z rodziny,dyniowatych daje pole do popisu wszystkim adeptom sztuki kulinarnej – tym mniej i tym bardziej zaawansowanym. Tym pierwszym polecamy przepis na pieczone bakłażany z serem feta.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 200g sera feta lub sera typu greckiego
- 100 g szynki wolno dojrzewającej
- pomidory suszone w oliwie (opcjonalnie)
- sól, pieprz, papryka mielona (może być ostra)
- olej, oliwa z oliwek
Przygotowanie
Usuwamy goryczkowy posmak z bakłażanów – kroimy je na cienkie plastry, z obydwu stron dość obficie solimy i odkładamy na 15 minut na papierowe ręczniki.
Szynkę kroimy w drobną kosteczkę, to samo robimy z pomidorami suszonymi. Z bakłażanów strząsamy sól (można też je delikatnie opłukać woda). Na warzywa wykładamy kawałki fety, szynki oraz pomidorów suszonych – doprawiamy odrobiną pieprzu, soli oraz mielonej papryki. Całość skraplamy oliwą z oliwek
Bakłażany wykładamy na wysmarowaną wcześniej olejem blachę – wkładamy do rozgrzanego do około 180 stopni piekarnika – pieczemy 15-18 minut. Wyłączamy piekarnik, bakłażany zostawiamy jeszcze w środku na kilka minut (można przy otwartych drzwiczkach).
Alejakobiet.pl