Dobre samopoczucie nie zawsze jest oznaką pełnego zdrowia. Niektóre niepożądane procesy, zachodzące w organizmie człowieka, nie dają żadnych negatywnych objawów na początku swojego rozwoju. Często lekceważy się nadwagę czy wręcz otyłość, brak aktywności fizycznej, a niezdrowe posiłki stanowią podstawę jadłospisu. Te czynniki prowadzą wprost do pojawienia się zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, co może spowodować wystąpienie groźnych chorób, takich jak: miażdżyca, choroba wieńcowa, zawał serca czy udar mózgu. Proste badanie, którego wynikiem jest lipidogram, pozwala na kontrolowanie tego zjawiska, a w konsekwencji – na uniknięcie zagrożeń z nim związanych.
Lipidogram – jak się go prawidłowo wykonuje i odczytuje?
886
Co to jest lipidogram?
Lipidogram otrzymywany jest po laboratoryjnym badaniu krwi, dzięki któremu możliwe staje się ustalenie poziomu cholesterolu, czyli substancji lipidowych naturalnie występujących w osoczu krwi i w tkankach. Właściwy poziom cholesterolu okazuje się konieczny dla zachowania prawidłowych funkcji organizmu. Ten związek tłuszczowy jest niezbędnym składnikiem błon komórkowych, wspomaga wytwarzanie niektórych hormonów, soków żółciowych, a nawet przyswajanie witaminy D. W lipidogramie określone są poziomy LDL, potocznie zwanego złym cholesterolem oraz HDL, czyli jego dobrej frakcji, a także trójglicerydów.
W jaki sposób przebiega badanie i jak się do niego przygotować?
Do wykonania lipidogramu potrzebna jest niewielka próbka krwi, którą pobiera się z żyły. Aby wynik badania pokazywał rzeczywisty stan, do laboratorium należy zgłosić się na czczo, a od ostatniego posiłku powinno upłynąć około 12 godzin. Poziom cholesterolu powinien być regularnie sprawdzany u wszystkich kobiet powyżej 45. roku życia, a u mężczyzn kilka lat wcześniej. Chorzy na cukrzycę, na nadciśnienie tętnicze czy obciążeni genetycznie występowaniem chorób układu krążenia, powinni poddawać się cyklicznym badaniom bez względu na wiek.
Jak odczytać wyniki?
Lipidogram dostarcza informacji o zawartości cholesterolu całkowitego – TC, który powinien utrzymywać się w granicach 135-155 mg/dl. Od 155-190 mg/dl to poziom podwyższony. Jeżeli wynik wskazuje wartość większą niż 190 mg/dl należy zasięgnąć porady lekarza. Optymalny wynik LDL to wartość poniżej 135 ml/dl – gdy wielkość tej frakcji jest wyższa niż 155 ml/dl, należy wdrożyć leczenie. Jeśli chodzi o HDL, czyli dobry cholesterol, to norma dla mężczyzn waha się pomiędzy 35 a 70 mg/dl, natomiast dla kobiet 40-80 mg/dl. Trójglicerydy, oznaczone na lipidogramie skrótem TG, nie powinny przekraczać 150 mg/dl.
Nie wolno zapominać, że właściwej analizy i interpretacji wyników lipidogramu może dokonać wyłącznie lekarz. Na ich podstawie ustali dalsze postępowanie lub zaleci odpowiednią terapię.
Co jeść, aby obniżyć zawartość cholesterolu?
Właściwe nawyki żywieniowe i odpowiednio skomponowane posiłki, dadzą po pewnym czasie pożądane efekty. Potrawy smażone na głębokim tłuszczu, kiełbasy czy pasztetowe nie powinny znaleźć się na rodzinnym stole. Dobrym pomysłem jest przyrządzanie surówek lub sałatek jarzynowych i skropienie ich oliwą z oliwek. Oliwa z oliwek ma w składzie tłuszcze jednonienasycone, które przyczyniają się do zmniejszenia zawartości cholesterolu we krwi. Produkty spożywcze zawierające stanole roślinne, takie jak Benecol do smarowania pieczywa, również obniżają stężenie cholesterolu we krwi oraz pomagają w utrzymaniu jego właściwego poziomu. Dlatego warto je włączyć do codziennego jadłospisu.
Aktywność fizyczna, czyli niższy poziom cholesterolu
Systematyczny, nawet umiarkowany wysiłek fizyczny wspomaga utrzymywanie cholesterolu na właściwym poziomie. Aktywność fizyczna prowadzi do redukcji masy ciała, a także zmniejsza stężenie złego cholesterolu LDL i zwiększa zawartość dobrego HDL. Już 30 minut dziennie spaceru, jazdy na rowerze, pływania czy zajęć fitness wpływa na przywracanie prawidłowej pracy organizmu. Warto jednak pamiętać, żeby po latach braku aktywności fizycznej stopniowo wprowadzać ćwiczenia do swojego planu dnia, tak aby przyzwyczaić organizm do wysiłku.
Alejakobiet.pl
Zasubskrybuj I bądź na bieżąco
poprzedni artykuł