Odchudzanie to proces, który warto zaplanować. I choć każdy organizm jest trochę inny i jego reakcje na te same bodźce mogą się od siebie nieznacznie różnić to poniższe rady są uniwersalne i stosowane konsekwentnie umożliwią sukces w walce z nadwagą oraz otyłością, które dotykają coraz więcej Polek. Poniższa „jedenastka” dotyczy odżywiania, które oprócz odpowiedniej dawki ruchu oraz snu stanowi jedną z trzech podstaw odchudzania.
Odchudzanie – 11 złotych rad dotyczących odżywiania
1. Wyznacz sobie konkretny, mierzalny i jednocześnie realistyczny cel np. schudnąć 8 kilo w ciągu 10 tygodni.
2. Waż się co tydzień – tego samego dnia i o tej samej godzinie, najlepiej zaraz po przebudzeniu i przed śniadaniem.
3. Posiłki przygotowuj na 2 dni – nie będziesz wtedy miała wymówki, że nie miałaś czasu na gotowanie.
4. Zakupy rób zawsze z listą, najlepiej po posiłku – unikniesz impulsowych zakupów.
5. Pij dużo wody – dla urozmaicenia możesz dodawać cytrynę, listki mięty lub imbir.
6. Jedz regularnie co 3 godziny – na wypadek, gdybyś np. utknęła w korku i z tego powodu kolejny posiłek opóźniał się miej przy sobie sycący owoc np. duże jabłko.
7. Jeśli wiesz, że przerwa między posiłkami będzie dłuższa niż 3 godziny to zjedz wtedy posiłek tłuszczowo-białkowy np. jajecznicę z dodatkiem warzyw oraz kawałki sera. Takie danie syci na dłużej – głód poczujesz po 4-5 godzinach.
8. Nie pij napojów gazowanych z wyjątkiem wody, choć lepsza jest woda mineralna niegazowana.
9. Zrezygnuj z ketchupu, majonezu, śmietanki do kawy oraz sosów w słoikach lub torebkach. Ogranicz śmietanę o dużej zawartości tłuszczu.
10. Jeśli zastanawiasz się co wybrać: owoc czy warzywo to zawsze wybierz warzywo.
11. Zawsze miej w lodówce jogurt naturalny oraz niskokaloryczne owoce np. truskawki (mogą być mrożone) – gdy naprawdę nie masz czasu na gotowanie przy pomocy blendera przyrządzisz niskokaloryczny, a jednocześnie sycący posiłek.
Alejakobiet.pl