Strona główna Aktualności Ocet jabłkowy – eliksir o wspaniałych właściwościach

Ocet jabłkowy – eliksir o wspaniałych właściwościach

przez admin
Jabłko to skarbnica wartości odżywczych. Nie bez przyczyny angielskie przysłowie mówi, że „jabłko dziennie sprawi, że nie zobaczysz lekarza”(an apple a day keeps the doctor away) – nic więc dziwnego, że właściwości octu jabłkowego również przyczyniają się do dobrego samopoczucia. Ocet jabłkowy znajdzie także kilka zastosowań w kuchni.
Ocet jabłkowy zawiera kilkanaście witamin i mikroelementów korzystnie działających na nasz organizm. Wśród nich warto wymienić m.in. żelazo, potas, sód, magnez oraz witaminy A, E, C oraz witaminy z grupy B. Właściwości octu jabłkowego dotyczą także metabolizmu – regularne jabłkowego eliksiru przyśpieszy przemianę materii, usprawni  perystaltykę jelit, oczyści z toksyn.
Składniki octu jabłkowego walczyć z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego.
Witamina E zawarta w occie jabłkowym jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów – działając na poziomie komórkowym poprawia nasze samopoczucie oraz wygląd, w tym stan naszej cery.
ocet jabłkowy właściwości, ocet jabłkowy jak zrobić
W kuchni ocet jabłkowy znajdzie zastosowanie jako „dopełniacz” smaku:
  • można nim skropić dania z ryb,
  • połączony z bulionem będzie marynatą do mięs,
  • może być również składnikiem sosów do sałatek – np. winegret
 
Jak zrobić ocet jabłkowy w domu?
  • Usuwamy z jabłek gniazda nasienne. Umyte jabłka kroimy i miażdżymy.
  • Zmiażdżone jabłka umieszczamy w dużym słoiku (do około 65% objętości) – zalewamy wodą.
  • Słoik zabezpieczamy gazą i odstawiamy w nienasłonecznione miejsce, w którym będzie panowała tzw. temperatura pokojowa.
  • Fermentacja potrwa około 4 tygodni.
Grażyna Kowalik

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej