Wakacje dawno już za nami a do ferii jeszcze co najmniej 10 tygodni. Jak przywołać wakacyjne wspomnienia? My proponujemy 4 napoje, które przeniosą nas tam, gdzie Polaków na wakacjach spotkać bardzo łatwo.
Migdałowa Soumada z Grecji
Grecja to nie tylko smak Ouzo. Bardzo popularne w Grecji są np. syropy, taki jak np. Soumada, będąca typowym napojem z greckiej wyspy Nisiros. To gęsty migdałowy syrop rozcieńczany wodą. Tworzy pyszny i bardzo słodki napój o mlecznej barwie.
Składniki: 400 gramów migdałów, 3-4 gorzkie migdały, 1 litr wody, 1 kg cukru
Przygotowanie: Sparzamy wrzątkiem i słodkie i gorzkie migdały. Obieramy ze skórek. W moździerzu rozgniatamy na papkę po kilka migdałów za każdym razem z 2-3 łyżeczkami cukru i 3-4 łyżkami wody, aż do rozgniecenia wszystkich. Pozostały cukier i wodę gotujemy ok 5 minut, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do otrzymanego syropu dodajemy ugniecione migdały i gotujemy kolejne 5-10 minut. Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do schłodzenia. Płyn przelewamy przez gazę na końcu ja wyciskając. Chłodny syrop przelewamy do szklanych butelek.
Włoskie Limoncello
Limoncello to gęsty włoski likier cytrynowy przygotowywany na bazie spirytusu. Jego pochodzenie przypisuje się regionowi Kampania, którego stolicą jest Neapol. Choć jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, jednak efekt wart jest tego zachodu.
Składniki: 15 – 20 cytryn, 0,7 l spirytusu, 0,7 l wody, 0,7 kg cukru
Przygotowanie: Cytryny myjemy gorącą wodą. Można je także sparzyć. Obieramy ze skórki tak, aby skroić białej warstwy znajdującej się tuż pod nią. Skórki cytrynowe zalewamy w dużym słoju spirytusem i odstawiamy w zaciemnione miejsce pamiętając, aby dwa razy dziennie energicznie nim potrząsnąć. Czekamy nawet tydzień aż wiórki zbieleją. Następnie odcedzamy płyn od skórek. W wodzie rozpuść cukier i całość lekko podgotowujemy. Wystudzoną słodką wodę mieszamy z płynem ze skórek i spirytusu. Zamykamy i ponownie odstawiamy na kilka dni, aby się przegryzł. Gotowe limoncello trzymamy w lodówce. Może być podawane także z lodem.
Turecki zdrowy Ayran
Choć różne warianty Ayranu spożywane są na całym Bliskim Wschodzie, to jednak największą popularnością cieszy się on w Turcji. Jest nie tylko zdrowy, ale także niskokaloryczny. Połączenie zimnego jogurtu, wody i odrobiny soli doskonale gasi pragnienie a dzięki zawartości żywych kultur bakterii pobudza trawienie. Choć w polskich sklepach można już nabyć ten napój, to jednak warto przygotować go w domu zwłaszcza, że jest to dosyć proste.
Składniki: 1/2 l jogurtu, najlepiej bałkańskiego, 250 ml gazowanej wody mineralnej, 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie: Mocno schłodzoną, wręcz lodowatą wodę należy stopniowo dodawać do jogurtu. Całość miksujemy do piany (może się pienić). Przygotowany płyn solimy według upodobań. Jeśli lubimy eksperymentować, możemy dodać posiekaną miętę lub przyprawy np. pieprz, bazylię czy oregano.
Hiszpańskie Kalimotxo
Popularnym drinkiem jest pochodzące z Kraju Basków kalimotxo, znane w pozostałej części kraju pod nazwą calimocho. Pod różnymi nazwami pije się go także w Portugalii, Meksyku, Urugwaju, Chile czy Argentynie. Nazwa trunku powstała w 1972 roku, gdy przed wielką fiestą organizowaną w Algorcie grupa przyjaciół zorientowała się, że przygotowane na imprezę wino zepsuło się. Nie chcąc stracić planowanego zysku ze sprzedaży napoju, przedsiębiorczy Kalimero i Motxo postanowili wymieszać wino na próbę z gazowanym słodkim napojem. Mieszanka okazała się niezwykle udana i szybko zdobyła popularność w kraju i na świecie.
Składniki: napój typu cola i wino
Przygotowanie: Napój jest prosty w przygotowaniu: wystarczy wymieszać coca-colę z wytrawnym lub półwytrawnym czerwonym winem w proporcji 1:1, dodać plasterek cytryny lub pomarańczy i dodać lód. Można także przygotować z niewielką ilością rumu lub śliwkowego, jeżynowego lub brzoskwiniowego likieru.
Alejakobiet.pl
na podstawie materiałów firmy Travelplanet