Jeśli słodki smak to coś bez czego nie potraficie wyobrazić sobie życia, ale jednocześnie macie świadomość, że biały cukier to substancja niekorzystnie wpływająca na nasze zdrowie to zapoznajcie się z alternatywami dla białego cukru. Alternatywy dla białego cukru są równie słodkie i o wiele zdrowsze niż to, do czego jesteśmy przyzwyczajeni.
Cukier brązowy – tak jak jego biały odpowiednik, powstał z melasy i jest produktem przetworzonym. Nie został jednak poddany procesowi oczyszczania koloru, dzięki czemu jest bogaty we wszystkie składniki odżywcze zawarte w roślinie, z której pochodzi i nie zawiera sztucznych substancji.
Ksylitol – to cukier brzozowy, który pozyskuje się z kory i ma
naturalnie biały kolor. Posiada wiele zalet: jest bezpieczny dla
diabetyków, zapobiega próchnicy, a także ma właściwości antybakteryjne.
Nie nadaje się jednak do pieczenia, czy gotowania – dlatego można go
spożywać jedynie w surowej wersji. Nie powinno się go również stosować w
większych ilościach, ze względu na działanie przeczyszczające ani
podawać dzieciom.
Cukier trzcinowy – znany od starożytności i spożywany jako produkt stały, oraz płynny (surowy sok z trzciny). Przypisuje mu się właściwości bakteriobójcze, przeciwbólowe, wykrztuśne oraz mówi się, że jest doskonałym antidotum na rany i oparzenia. Jego wadą jest fakt, że jest to produkt przetworzony, ale zawiera żelazo i magnez, czyli dwa najbardziej pożądane minerały.
Syrop klonowy – produkt narodowy Kanady, zwany potocznie „złotem w
płynie” jest bogaty w sole mineralne, kwas foliowy oraz witaminy z grupy
B, jest także uważany za afrodyzjak.
Cukier palmowy – o specyficznym smaku. Większość konsumentów uważa go za „mniej słodki” od pozostałych. Najlepiej kupować ten produkt w postaci stałych, dużych kawałków, ponieważ tylko wtedy mamy pewność, że nie zostały dodane do niego sztuczne dodatki. Produkt jest całkowicie zdrowy.
Miód – naturalnie przetworzony, zawierający minerały, enzymy oraz składniki odżywcze, które są doskonale przyswajalne przez ludzki organizm. Posiada działanie antybakteryjnie i przeciwzapalnie, a także wspomaga leczenie górnych i dolnych dróg oddechowych. Najlepiej spożywać go na surowo, ponieważ podgrzany powyżej temperatury 52°C zostaje całkowicie pozbawiony wartości odżywczych. jego minusem jest spora ilość kalorii na 100 g.
Syrop z agawy – pozyskiwany ze specjalnych rodzajów kaktusa. Produkt jest bogaty w błonnik – w smaku przypomina miód, ale jest od niego czterokrotnie mniej kaloryczny. Agawa zawiera również inulinę, która tworzy ochronę flory bakteryjnej przewodu jelitowego. Jest produktem przetworzonym.
Stewia – całkowicie naturalna, jednocześnie od 150 do 300 razy słodsza od cukru, praktycznie bezkaloryczna. Zawiera minerały takie jak: magnez, wapń, cynk, chrom, żelazo oraz witaminy z grupy B i C. Należy spożywać tylko zielone bądź brązowe ekstrakty lub proszki z liści stewii, a unikać przejrzystych wyciągów i białych proszków, które zostały silnie przetworzone i pozbawione cennych składników odżywczych.
Alejakobiet.p