807
Świąteczna zdrowa dieta może również zawierać słodkości. Świeże owoce, bakalie czy zmodyfikowane tradycyjne ciasta mogą być elementem świątecznego, słodkiego menu.
Czas świąteczny kojarzy się zwykle z rodzinnym biesiadowaniem. Zdrowa dieta świąteczna to nie tylko tradycyjne posiłki bożonarodzeniowe, ale również słodkości. Liczy się przede wszystkim umiar i rozsądek oraz wybór tzw. zdrowych słodyczy.
Zatem co może znaleźć się słodkiego i zdrowego na świątecznym stole?
Świeże owoce
Czas zimowy to przede wszystkim sezon na cytrusy. Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty czy pomelo to bogactwo witaminy C oraz błonnika. Te aromatyczne owoce wzmocnią organizm, dodadzą energii i pomogą zwalczyć zimową chandrę. Ponadto uwalniające się podczas obierania olejki eteryczne, niejednej osobie kojarzą się z miłymi wspomnieniami lat dziecięcych i spędzanych rodzinnych świat, co dodatkowo odpręży i poprawi nastrój. Innymi owocami polecanym na stół świąteczny będą jabłka, zarówno świeże, jak i pieczone np. oprószone przyprawami korzennymi.
Suszone owoce
Figi, morele, śliwki, jabłka czy żurawiny to wspaniałe przekąski. To bogactwo błonnika, którego zdrowa dieta powinna dostarczać przynajmniej 20-40 g dziennie. Błonnik ten jest również ważnym aspektem nie tylko dawania uczucia sytości, regulacji pracy jelit, ale również obniżania poziomu cholesterolu. Ważne, by wybierać owoce niesiarkowane oraz unikać tych kandyzowanych, które dostarczają dodatkowego, zbędnego cukru.
Orzechy
Orzechy włoskie to nie tylko doskonała ozdoba choinkowa. Garstka tych orzechów to zalecana dawka kwasów omega-3, korzystnych dla zdrowia. Pozostałe orzechy – laskowe, migdały czy też pestki słonecznika lub dyni to bogactwo magnezu, żelaza i cynku.
Świąteczna zdrowa dieta może również zawierać słodkości. Świeże owoce, bakalie czy zmodyfikowane tradycyjne ciasta mogą być elementem świątecznego, słodkiego menu.
Lekkie ciasto
Zdrowa dieta nie powinna obfitować w szkodliwe tłuszcze – izomery trans oraz cukier. Ciasta najlepiej przygotować samemu w domu. Te produkowane przemysłowo mogą zawierać częściowo utwardzone tłuszcze będące źródłem izomerów trans. Recepturę tych, które upieczemy sami, można poddać lekkiej modyfikacji.
Do przygotowania sernika, zamiast sera tłustego warto użyć półtłustego, prawie każde ciasto możemy przygotować zastępując część mąki białej pełnoziarnistą, a cukier częściowo zamienić na namoczone owoce suszone. Unikajmy ciężkich, tłustych kremów.
Raw słodkości
Zdrowa dieta to również łakocie w wersji raw. Jest to wspaniała alternatywa dla łasuchów, gdyż jest to nie tylko słodka przekąska, ale również bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Ponadto nie trzeba ich piec, przygotowanie trwa kilka minut i nie mają cukru.
Do sporządzenia deserów raw zwykle używa się jako komponentu tłuszczowego – orzechów lub wiórków kokosowych, elementem słodkości są suszonych owoce a naturalnym zagęstnikiem – banan lub awokado.
Alejakobiet.pl