Strona główna Aktualności Omlet inaczej – z ziemniakami

Omlet inaczej – z ziemniakami

przez admin
Jeśli lubisz omlety, ale te w ytadycyjnej wersji znudziły Ci się to wypróbuj przepis na sycące omlety w wersji hiszpańskiej (z ziemniakami) – tortilla de patatas.

Składniki:

  • 400g ziemniaków
  • cebula
  • 4 jaja
  • 50 ml mleka
  • mały kawałek kiełbasy typu chorizo
  • 200 ml oleju słonecznikowego lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
omlet z ziemniakamil; tortilla de patatas
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić.
  2. Jaja z mlekiem roztrzepać na puszystą masę (omlet będzie tym pulchniejszy, im więcej powietrza „umieścimy” ubijając jajka). 
  3. Następnie dodać sól i pieprz. 
  4. Czosnek i natkę drobno posiekać.
  5. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę.
  6. Na patelni rozgrzać olej, dodać ziemniaki, kiełbasę, cebulę, czosnek i szczyptę posiekanej natki. Wszystkie składniki dusić na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną (uważamy,żeby nie przypalić ziemniaków). Odcedzić i lekko ostudzić. 
  7. Warzywa wymieszać dokładnie z jajkami. Przygotowaną masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać i smażyć na małym ogniu. Gdy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć plackiem. Przykryć patelnię talerzem i przerzucić omlet na talerz obracając całość do góry dnem. 
  8. Rozgrzać na patelni odrobinę oleju i zsunąć omlet niedosmażoną stroną na patelnię. Domażyć.
Alejakobiet.pl 

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej