961
Jeśli lubisz omlety, ale te w ytadycyjnej wersji znudziły Ci się to wypróbuj przepis na sycące omlety w wersji hiszpańskiej (z ziemniakami) – tortilla de patatas.
Składniki:
- 400g ziemniaków
- cebula
- 4 jaja
- 50 ml mleka
- mały kawałek kiełbasy typu chorizo
- 200 ml oleju słonecznikowego lub oliwy
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić.
- Jaja z mlekiem roztrzepać na puszystą masę (omlet będzie tym pulchniejszy, im więcej powietrza „umieścimy” ubijając jajka).
- Następnie dodać sól i pieprz.
- Czosnek i natkę drobno posiekać.
- Kiełbasę pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać ziemniaki, kiełbasę, cebulę, czosnek i szczyptę posiekanej natki. Wszystkie składniki dusić na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną (uważamy,żeby nie przypalić ziemniaków). Odcedzić i lekko ostudzić.
- Warzywa wymieszać dokładnie z jajkami. Przygotowaną masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać i smażyć na małym ogniu. Gdy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć plackiem. Przykryć patelnię talerzem i przerzucić omlet na talerz obracając całość do góry dnem.
- Rozgrzać na patelni odrobinę oleju i zsunąć omlet niedosmażoną stroną na patelnię. Domażyć.
Alejakobiet.pl