1,5K
Jajka sadzone, kiełbaska, boczek, fasolka w sosie pomidorowym oraz tosty to podstawowe składniki angielskiego śniadania. Często nie rozumiemy tego połączenia i podchodzimy do niego ostrożnie. Urok angielskiego śniadania stanie śię dla Was jasny, gdy go po prostu spróbujecie – szczególnie w chłodny poranek przed długim dniem aktywności na świeżym powietrzu.
Dziś obfite śniadania nie w Anglii tak powszechne jak dawniej. Danie to jedli kiedyś głównie chłopi ciężko pracujący przez cały dzień. Śniadanie często było dla nich jedynym posiłkiem, musiało być więc bardzo pożywne. Dziś, przyzwyczajenia żywieniowe ludzi bardzo się zmieniły, a angielskie śniadania są głównie atrakcją turystyczną w brytyjskich restauracjach. Warto jednak spróbować samemu przyrządzić Full English breakfast.
Pożywne śniadanie, doda nam energii i sprawi, że nie będziemy potrzebowali dodatkowej ilości kawy zaraz po wyjściu z domu. Podstawą angielskiego śniadania są jajka sadzone, kiełbaski, bekon i fasolka.
Reszta składników zależy od własnej inwencji i upodobań. Zaletą tego dania jest fakt, że możemy dodać do niego inne składniki, którymi w danej chwili dysponujemy np. kilka pieczarek czy warzywa. Mając przed sobą trudny i długi dzień, zrezygnuj z kanapek lub drożdzówek i postaw na pożywne śniadanie, które zapewni mnóstwo energii.
Alejakobiet.pl