Jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni orientalnej jest bobik. Jest to odmiana naszego polskiego bobu, różni się jednak wyglądem. Posiada smuklejszy pokrój, jego łodyga jest wyższa, liście są dłuższe, a nasiona występują w czerwonym oraz brunatnym kolorze. Bobik jest rośliną, która pochodzi z Azji Wschodniej. Z powodu dużej ilości białka nazywany jest „mięsem ubogich”.
Bobik to roślina o dużych wymaganiach glebowych oraz wodnych, warto ją jednak uprawiać, ponieważ posiada bardzo cenne dla naszego organizmu właściwości. Zawartość białka w nasionach bobiku wynosi, aż od 26% do 32%. W krajach orientu bobik stanowi podstawę diety warzywnej, ponieważ posiada więcej masy białkowej, niż mięso.
Białko z jego nasion cechuje się przede wszystkim wysoką wartością biologiczną i szeroką przydatnością żywieniową.
Dzięki dużej zawartości białka, bobik może być doskonałą alternatywą dla produktów pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym jest idealnym składnikiem diety osób, które muszą ograniczyć spożycie bogatego w niezdrowe kwasy tłuszczowe mięsa, a także wegetarian, czy wegan. Bogaty w potas i błonnik sprzyja także redukcji cholesterolu we krwi. A dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu jest jednym z pożądanych składników diety odchudzającej.
Alejakobiet.pl