Tradycyjna Wielkanoc kojarzy się z wyjątkowymi wypiekami dekorującymi świąteczne stoły. Tegoroczne święta zapewne również upłyną pod znakiem przepysznych słodkości. My proponujemy przepisy na 4 efektowne wypieki z rynkową nowością – masą orzechową z kawałkami orzeszków HELIO – wszystkie szybkie i proste w przygotowaniu. Warto zatem poznać i zapamiętać, gdyż doskonale sprawdzą się zarówno na święta, jak efektowny poczęstunek dla niespodziewanych gości przy innych okazjach.
Rogaliki z masą orzechową
Składniki:
- masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO
- polewa i dekoracja deserowa HELIO
- orzeszki ziemne HELIO
- gotowe ciasto francuskie lub drożdżowe
Wykonanie:
Gotowe ciasto delikatnie rozwałkować. Przy pomocy tortownicy wyciąć z ciasta koło, nożykiem podzielić je na 4 części. Na środek każdej z części nałożyć łyżkę masy orzechowej. Zawinąć w kształt rogalika ściskając ciasto na obu końcach.
Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 o C.
Polewę i dekorację rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Orzeszki ziemne rozdrobnić w moździerzu. Wypiek przyozdobić polewą i posypać orzeszkami.
Mazurek orzechowy
Składniki:
- masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO
- figi suszone HELIO Natura (pokrojone w paseczki)
- żurawina suszona HELIO
- rodzynki królowej HELIO
- morele suszone HELIO (pokrojone w paseczki)
- migdały blanszowane HELIO
- skórka pomarańczowa HELIO
- polewa i dekoracja deserowa HELIO
- gotowe ciasto kruche
- bukszpan (ewentualnie do dekoracji)
Wykonanie:
Ciasto zawinąć z każdej strony formując boki (jeśli pieczemy na blasze) o wysokości około 2 cm. Jeśli pieczemy w formie do pieczenia wylepić ciastem także jej boki. Nakłuć widelcem. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 o C.
Na gotowe ciasto wyłożyć masę orzechową – wyrównać. Z rodzynek, żurawin oraz migdałów ułożyć kształt kwiatka. Łodygi i listki kwiatka na mazurku narysować z rozpuszczonej w kuchence mikrofalowej polewy (wyciskając ją z torebki przez mały otwór wycięty w opakowaniu).
Morelami, figami oraz skórką pomarańczową udekorować narożniki ciasta. Przystroić bukszpanem.
Piszinger orzechowy
Składniki:
masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO
polewa i dekoracja mleczna HELIO
orzeszki ziemne HELIO
5 gotowych wafli
Wykonanie:
Przekładamy wafle warstwą masy orzechowej. Dociskamy od góry np. deską do krojenia i odstawiamy na około 3 godziny.
Polewę i dekorację rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Rozprowadzamy polewę po wierzchu i bokach ciasta. Całość posypujemy rozdrobnionymi w moździerzu orzeszkami ziemnymi.
Tarta z masą orzechową
Składniki
- masa orzechowa z kawałkami orzeszków HELIO
- orzeszki ziemne HELIO
- orzechy włoskie HELIO
- figi suszone HELIO Natura
- polewa i dekoracja deserowa HELIO
- gotowe kruche ciasto na tartę
Okrągłą tortownicę wykładamy gotowym ciastem (dno i obręcz). Nadmiar ciasta wystający ponad obręcz odcinamy. Ciasto nakłuwamy widelcem – pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 o C.
Wyjmujemy z piekarnika, wykładamy masą orzechową, wyrównujemy. Orzechy ziemne i włoskie siekamy na małe kawałeczki, figi kroimy w paseczki. Orzechy układamy na masie orzechowej, figi wkładamy w masę orzechową pod kątem około 90 o.
Polewę i dekorację rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Dekorujemy ciasto.
Alejakobiet.pl