Obecnie dieta nie musi kojarzyć się z wyrzeczeniami i głodówką. Producenci zdrowej żywności dbają o nas na tyle, że z powodzeniem zastąpić możemy dzisiaj większość produktów nie sprzyjających pięknej sylwetce tymi zdrowszymi i w pełni polecanymi przez dietetyków. Tak też jest w wypadku bardzo powszechnego i lubianego makaronu.
Po pierwsze: błonnik
Makaron pełnoziarnisty w przeciwieństwie do zwykłego białego makaronu zawiera spore ilości błonnika. Nie tylko wspaniale reguluje on naszą przemianę materii, ale przede wszystkim pomaga uzyskać uczucie sytości przez bardzo długi okres czasu, co niewątpliwie wpływa na mniejsze ilości następnie zjadanych pokarmów. Błonnik oporny jest na działanie enzymów trawiennych, tym samym nie może zostać trawiony przez nasz organizm. Poza tym makaron pełnoziarnisty jest bardzo niskokaloryczny, jedna spora porcja ugotowanego makaronu to tylko 200 kcal.
Po drugie: relatywnie niski indeks glikemiczny
Niski indeks glikemiczny oznacza nic innego jak zdolność do utrzymania stałego poziomu cukru we krwi, nie podwyższając go gwałtownie. Tym samym będziesz tryskać energią przez długi okres czasu. I między innymi dlatego też makarony pełnoziarniste polecane są zwłaszcza osobom będącym bardzo aktywnymi fizycznie. Pamiętaj, że spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym, czyli między innymi makaronu pełnoziarnistego powoduje powolny i tak naprawdę niewielki wzrost poziomu cukru. W żaden więc sposób nie może powodować tycia i zwiększenia ilości kilogramów na liczniku wagi.
Bomba witaminowa
Dzięki zawartości wielu witamin w dłuższej perspektywie makaron pełnoziarnisty może podnieść naszą atrakcyjność nie tylko poprze właściwości odchudzające. To zawarta w ciemnym makaronie witamina A przyczynia się między innymi do poprawy wzroku oraz kondycji naszej skóry. Z kolei selen działający przeciwutleniająco zapobiega procesom starzenia się skóry oraz powstawaniu nowotworów. Młody wygląd zawdzięczamy także zawartemu w makaronie pełnoziarnistym składnikom żelaza, które transportuje tlen do poszczególnych komórek ciała. Piękną zdrowy wygląd naszej skóry uzyskamy także dzięki niacynie, nietypowemu składnikowi ciemnego makaronu.