Wiele kosmetyków jest reklamowanych w taki sposób, który kładzie naciska na naturę i naturalne składniki. Idąc tym tropem weszłyśmy do pomieszczenia, które jest w każdym domu i mieszkaniu i w którym jest najwięcej natury – czyli do kuchni. Znalazłyśmy tu ziemniaki, seler oraz ogórki, z których możemy przygotować maseczki korzystnie wpływające na naszą urodę. Jak to zrobić?
Maseczka z selera, twarożku oraz kurzego białka – dla skóry szarej oraz zmęczonej.
Składniki:
- mały seler
- 6 łyżek twarożku
- 1 białko kurze
Jak przygotować maseczkę z selera?
Selera kroimy na małe kawałki, miksujemy z twarożkiem i dodajemy ubite na pianę białko.
Maseczka jest przeznaczona do pielęgnacji skóry twarzy, szyi oraz dekoltu. Po rozprowadzeniu maseczka powinna pozostać na ciele 12 -15 minut. Zmywamy letnią wodą.
Maseczka z ziemniaka, twarożku oraz śmietanki – łagodna maseczka o działaniu odżywczym oraz rozjaśniającym.
Składniki:
- duży ziemniak
- 2 łyżki twarożku
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
Jak przygotować maseczkę ziemniaczaną?
Ziemniaka gotujemy w łupinie. Obieramy, rozgniatamy, dodajemy twarożek i śmietankę – mieszamy. Ciepłą maseczkę nakładamy na twarz. Po kwadransie zmywamy letnią wodą.
Maseczka z ogórka, białka oraz miodu – dla skóry wymagającej odświeżenia, nawilżenia oraz wyrównania kolorytu.
Składniki
- 1/2 ogórka
- białko kurze
- łyżeczka miodu
Umyty, ale nieobrany ogórek ścieramy na tarce z większymi oczkami. Dodajemy miód, białko ubijamy na sztywną pianę – dodajemy do reszty składników. Maseczkę najlepiej stosować na twarz oraz szyję. Zmywamy letnią wodą po około 15 – 20 minutach.
Alejakobiet.pl