866
Leczo to jedno z dań, które lubimy najbardziej – zarówno jeść jak i przygotowywać. Dlaczego? Powodów jest kilka: prostota przygotowania, możliwość dodawania składników, które zindywidualizują smak, rozgrzewający charakter oraz główny składnik – papryka, którą niezależnie od koloru uwielbiamy.
Poznajcie nasz przepis – przygotowanie dania zajmie nie więcej niż godzinę.
Składniki:
- kilogram papryki (różne kolory)
- 500 g pomidorów
- łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
- 1/2 łyżki sproszkowanej ostrej papryki
- olej
- do smaku sól, pieprz
Przygotowanie
- Z papryki usuwamy gniazda nasienne.
- Kroimy w dość sporą kostkę.
- Obraną cebulę kroimy w półtalarki
- Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebule, dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy około 10 minut (mieszając).
- Patelnię zestawiamy z kuchenki, dodajemy oba rodzaje mielonej papryki oraz pomidory. Wstawiamy na duży ogień – czekamy, aż pomidory puszcza sok. Zmniejszamy ogień i dusimy, aż warzywa staną się miękkie. Doprawiamy sola i pieprzem.
- Leczo możesz podać na sposób węgierski, czyli z potrawami mięsnymi lub po swojsku z pieczywem lub ziemniakami. Jeśli nie chcesz podawać dania z tymi dodatkami możesz leczo wzbogacić o podsmażoną kiełbasę – potrawa stanie się bardziej sycące.
Smacznego!
Alejakobiet.pl