813
Trwa sezon na infekcje – jeśli „łapiesz” je za często wprowadź do swojego menu smakołyki zawierające probiotyki, które działają także na problemy trawienne. Gdzie znaleźć probiotyki? W jogurtach naturalnych, kiszonych ogórkach, tofu, pieczywie na zakwasie oraz kwasie chlebowym.
Naturalna flora bakteryjna jelita to zapora przed chorobotwórczymi „żyjątkami”. Dobre bakterie np. Lactobacilus i Bifidobacterium podnoszą odporność, ale także zapobiegają zaparciom, biegunkom i wzdęciom.
Podaż tych dobrych bakterii powinna być ciągła, czyli powinny one znajdować się w pożywieniu codziennie, dlatego, że w naszych organizmach trwa nieustanna walka pomiędzy wpływem dobroczynnych substancji a stresem, skutkami palenia tytoniu, nadużywania alkoholu czy złej diety.
Probiotyki w Twojej diecie – poznaj źródła, w który występują probiotyki
Probiotyków należy szukać w:
- Jogurcie naturalnym – sama możesz go przyrządzić kupując w Internecie bakterie, które zmienią mleko w jogurt naturalny. Taki jogurt to także wapń, fosfor, witamy A i D. Biały eliksir zawiera również witamin z grupy B oraz białko.
- Ogórkach kiszonych – co ciekawe, mają one więcej witamin z grupy B w porównaniu ze świeże warzywami.
- Pieczywie na zakwasie – powstaje ono w wyniki fermentacji ciasta przez bakterie kwasu mlekowego. Warto także sięgnąć po kwas chlebowy, który poprzez zawartość dobrych bakterii wzmacnia organizm, a także świetnie gasi pragnienie.
- Tofu – tej jarski specjał z soi poprawia ogólną odporność organizmu, jest także źródłem białka, witamin z grupy B, wapnia, żelaza, sodu, potasu i fosforu.
Alejakobiet.pl