886
Już za kilka dnia najpiękniejsze dni w całym roku – ale wcześniej natłok przygotowań, w tym kulinarnych. My stawiamy na klasyczne, sprawdzone przepisy. Naszym zdaniem nie ma świąt bez pierniczków – oto przepis na piernikowe gwiazdki.
Składniki:
- kg mąki
- 800 g miodu
- 400 g cukru
- 6 łyżek masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawa piernikowa
Przygotowanie:
1. Na patelnie rozpuszczamy miód, dodajemy przyprawę do piernika, cukier oraz masło. Mieszamy składniki, podgrzewamy.
2. Otrzymaną masę przelewamy do miski, wbijamy jajka, dosypujemy wcześniej przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przekładamy na stolnicę, zagniatamy ciasto. Formujemy elastyczną kulę, którą po owinięciu folią spożywczą wkładamy na 3 dni do lodówki.
3. Po wyjęciu z lodówko ciasto należy rozwałkować na place o grubości 3-5 mm. Za pomocą foremki w kształcie kwiazdki wyciąć pożądany kształt. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy pierniczki, które pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni C.
4. Po ostudzeniu zdejmujemy z blachy i przekładamy do szczelnie zamykanego naczynia.
Alejakobiet.pl