Tłusty Czwartek nie byłby Tłustym Czwartkiem gdyby nie pączki. Choć kaloryczne, to pyszne i nawet osoby na diecie tego dnia zwykle zjadają co najmniej jednego.. My proponujemy przepisy na 2 rodzaje pączków.
Pączki z nadzieniem – przepis
Składniki na ok. 25 sztuk
- 500g mąki
- 100 g masła
- 50g drożdży
- 350 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy – 1/2 opakowania
- 5 żółtek
- pól łyżki spirytusu
- szczypta soli
- nadzienie – konfitura lub dżem
- olej
- cukier puder
Do miski wsypujemy pół szklanki mąki oraz 1/6 szklanki cukru. Ucieramy z drożdżami, a następnie mieszamy ze szklanką mleka. Odstawiamy (pod przykryciem) w ciepłe miejsce.
Do 5 żółtek dodajemy odrobinę soli i dodajemy do miski z rozczynem. Powstałą masę łączymy z cukrem, który został, cukrem waniliowym oraz spirytusem. Lekko podgrzewamy resztę mleka, przesianą mąkę oraz rozpuszczone masło. Mieszamy, wyrabiamy ciasto, odstawiamy, aby wyrosło.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, szklanką wykrajmy krążki i odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim oleju. Odsączamy z nadmiary tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych. Pączki napełniamy nadzieniem za pomocą szprycy cukierniczej.
Paczki serowe
Składniki na ok. 25 sztuk
- 200 g tłustego lub półtłustego twarogu
- 350 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 120 g śmietany
- 2 jajka
- łyżeczka sody
- cukier waniliowy
- cukier puder
- olej
Twaróg mielimy w maszynce. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier oraz sodę oczyszczoną, mieszamy. Dodajemy zmielony ser, śmietanę oraz jajka – wyrabiamy ciasto. Formujemy niewielkie pączki – wielkości około 1/4 standardowego pączka.
Rozgrzewamy sporą ilość oleju tak aby połowa pączka się w nim zmieściła – smażymy po około 3 minuty z każdej strony (do uzyskania złotego koloru). Odsączamy pączki z nadmiaru tłuszczu. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem
Alejakobiet.pl