Strona główna Aktualności Pączki na Tłusty Czwartek

Pączki na Tłusty Czwartek

przez admin

Tłusty Czwartek nie byłby Tłustym Czwartkiem gdyby nie pączki. Choć kaloryczne, to pyszne i nawet osoby na diecie tego dnia zwykle zjadają co najmniej jednego.. My proponujemy przepisy na 2 rodzaje pączków.

Pączki z nadzieniem – przepis


Składniki na ok. 25 sztuk

  • 500g mąki
  • 100 g masła
  • 50g drożdży
  • 350 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy – 1/2 opakowania
  • 5 żółtek
  • pól łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • nadzienie – konfitura lub dżem
  • olej
  • cukier puder

Do miski wsypujemy pół szklanki mąki oraz 1/6 szklanki cukru. Ucieramy z drożdżami, a następnie mieszamy ze szklanką mleka. Odstawiamy (pod przykryciem) w ciepłe miejsce.
Do 5 żółtek dodajemy odrobinę soli i dodajemy do miski z rozczynem. Powstałą masę łączymy z cukrem, który został, cukrem waniliowym oraz spirytusem. Lekko podgrzewamy resztę mleka, przesianą mąkę oraz rozpuszczone masło. Mieszamy, wyrabiamy ciasto, odstawiamy, aby wyrosło.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, szklanką wykrajmy krążki i odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim oleju. Odsączamy z nadmiary tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych. Pączki napełniamy nadzieniem za pomocą szprycy cukierniczej.

Paczki serowe

Składniki na ok. 25 sztuk

  • 200 g tłustego lub półtłustego twarogu
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 120 g śmietany
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
  • olej

Twaróg mielimy w maszynce. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier oraz sodę oczyszczoną, mieszamy. Dodajemy zmielony ser, śmietanę oraz jajka – wyrabiamy ciasto. Formujemy niewielkie pączki – wielkości około 1/4 standardowego pączka.

Rozgrzewamy sporą ilość oleju tak aby połowa pączka się w nim zmieściła – smażymy po około 3 minuty z każdej strony (do uzyskania złotego koloru). Odsączamy pączki z nadmiaru tłuszczu. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej