Jakie są zalety treningu? Wszystkie to wiemy: lepsze samopoczucie, lepszy wygląd, lepsza samoocena. A wady? Wilczy apetyt, który trzeba zaspokoić w taki sposób, aby nie zmarnować wysiłku włożonego w trening. Poznajcie przepis na zdrowe i sycące kotlety z tuńczyka. W recepturze oprócz ryby znajdziecie ziemniaki, cebulę, czosnek, natkę pietruszki czyli solidną porcję antyoksydantów.
Kotlety z tuńczyka – fit przepis
Składniki na 2 porcje
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 8 średnich ziemniaków
- 2 jaja
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3,4 ząbki czosnku
- 5 łyżek bułki tartej
- odrobina soli
- olej do smażenia – 2,3 łyżki
Wykonanie
Obrane ziemniaki kroimy na małe kawałki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Ugotowane i rozrobione ziemniaki łączymy z odsączonym z zalewy tuńczykiem (także mocno rozdrobnionym).
Dodajemy jajko i łyżkę bułki tartej. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki. Formujemy małe kotlety, smażymy do uzyskania złotego koloru.
Można podawać z prostym sosem musztardowo-ketchupwym: musztardę i ketchup mieszamy w proporcja 1:1.
Alejakobiet.pl