Wiele osób spytanych o ulubioną słodycz odpowie: czekolada. Jeśli zapytamy te same osoby o to czy chcą być szczupłe to odpowiedź będzie zapewne twierdząca. Jak pogodzić tą sprzeczność i czy istnieje alternatywa dla czekolady? Taką alternatywą jest karob, którego kaloryczność stanowi około 60% kaloryczności czekolady i którego właściwości są korzystne dla naszego zdrowia.
Co to jest karob?
Karob to w 100% naturalna substancja uzyskiwana się z ziaren, które znajdują się w strąkach drzewa karobowego (rosnącego w krajach o ciepłym klimacie). Substancja ta często porównywana jest do kakao, czyli jednego z głównych składników czekolady. Sproszkowany karob (zwany także chlebem św. Jana lub chlebem świętojańskim) jest odrobinę jaśniejszy od kakao. W odróżnieniu od nie zawiera kofeiny, teobrominy ani kwasu szczawianowego, który jest odpowiedzialny za ograniczone wchłanianie wapnia.
Właściwości odżywcze karobu
Ta alternatywa dla czekolady ma też mnóstwo właściwości, które korzystnie oddziałują na nasze zdrowie – wśród składników odżywczych znajdziemy magnez, wapń, żelazo, fosfor, białka oraz węglowodany, które wpływają na funkcjonowanie wielu układów organizmu człowieka m.in. układu nerwowego, kostno-stawowego czy odpornościowego.
Zalety karobu
- zawiera wapń oraz fosfor – mikroelementy wskazane w walce z osteoporozą
- nie zawiera kofeiny – jest bezpieczniejszy od czekolady dla osób z podwyższonym ciśnieniem tętniczym
- dzięki zawartości m.in. witaminy E wykazuje działanie antyoksydacyjne (zwalcza wolne rodniki) – jest to ważne dla urody ale także dla funkcjonowania układu odpornościowego
- jest stosowany w leczeniu astmy
- działa wykrztuśnie, jest stosowany w walce z biegunką oraz leczeniu refluksu żołądkowo-przełykowego
- obniża poziom cholesterolu
- zawiera witaminę B2, której niedobory skutkują gorszym funkcjonowaniem wzroku, zmianami skórnymi czy osłabieniem i wypadaniem włosów
Alejakobiet.pl