Strona główna Aktualności Jakie owoce warto jeść latem?

Jakie owoce warto jeść latem?

przez admin

Pełne witamin, niskokaloryczne i po prostu pyszne – takie właśnie są owoce sezonowe. Przez całe lato truskawki, czereśnie, jagody, czy maliny są dostępne w większości sklepów i bazarków. Jednak czy owoce faktycznie mogą być jedzone bez ograniczeń?

Latem półki sklepowe uginają się od świeżych, sezonowych owoców. Dylemat, które z nich wybrać dodatkowo utrudnia fakt, że coraz większą popularność na polskim rynku zyskują owoce egzotyczne.  Czy można jednoznacznie określić, które z nich są zdrowsze i mają najwięcej witamin?

W codziennym menu bardzo ważna jest różnorodność, ponieważ dzięki niej można tak zbilansować jadłospis, aby zapobiec niedoborom składników odżywczych. Dlatego dobrym sposobem na urozmaicenie diety, może być sięgnięcie po owoce sprowadzane z zagranicy, które stanowią ciekawy dodatek smakowy. Jednakże, tak samo jak w przypadku wszystkich innych produktów, i w tym wypadku eksperci zalecają, aby zachować umiar w kwestii ich spożywania. Dlaczego? Z powodu wysokiej zawartości fruktozy, naturalnego cukru występującego w owocach. Dlatego też warto traktować owoce jako dodatek do diety, a nie przekąska jedzona kilogramami.

Zaparcia a owoce

Problem z zaparciami jest bardzo powszechny szczególnie u kobiet w ciąży, ale również u starszych osób. Jako, że owoce posiadają wysoką zawartość naturalnego błonnika, dlatego poprawiają metabolizm i tym samym przyśpieszają pracę jelit.

Żołądek a owoce

Niepożądanym działaniem owoców jest fakt, że wpływają na zwiększenie produkcji kwasu żołądkowego, który podrażnia ściany żołądka. Zdaniem eksperta o wiele lepiej jest spożyć je dopiero jako drugie samodzielne, śniadanie. Nie zaleca się przyjmowania ich na pusty żołądek na początku dnia, a także tuż przed snem. O tej zasadzie powinny szczególnie pamiętać osoby ze stanem zapalnym żołądka.

Mycie zębów a owoce

Faktem jest, że po spożyciu owoców należy odczekać dłuższy czas, aby umyć zęby. Dotyczy to przede wszystkim cytrusów. Pomarańcze, cytryny, limonki, itd. zawierają kwasy, które nadtrawiają szkliwo zębowe, sprawiając, że staje się ono słabsze. Dodatkowo, efekt ten może być zwielokrotniony używaniem szczoteczki do zębów z twardym włosiem. Jest to szczególnie niebezpiecznie dla osób, które mają odsłonięte szyjki zębowe, ponieważ w tych miejscach szkliwo już i tak jest bardzo cienkie. Dlatego po spożyciu owoców cytrusowych należy przepłukać jamę ustną dużą ilością wody, a następnie odczekać godzinę zanim przystąpimy do czyszczenia zębów.

„Można swobodnie powiedzieć, że owoce jedzone z
umiarem w  żaden sposób nie szkodzą
organizmowi ludzkiemu. Spożywanie ich w naturalnej postaci nie wpływa także na
przedawkowanie, ponieważ nadmiar witamin i minerałów zostaje wydalany z
organizmu dzięki pracy nerek. Decyzja po które sięgnąć, polskie czy
egzotycznie, jest już tylko indywidualną kwestią smakową”– rozwiewa wątpliwości Monika Honory, ekspert ds. żywienia.

Poniżej w tabeli przedstawione zostały dane zawierające wartości odżywcze polskich i zagranicznych owoców. Na ich podstawie można wywnioskować, iż ilość składników zawartych w jednej jak i drugiej grupie jest wysoka i zróżnicowana.

Porcje wybranych owoców:
Garść:

  • Agrestu- 50g/ 21kcal
  • Czereśni – 80g/ 49kcal
  • Truskawek – 70g/ 22 kcal
  • Wiśni – 70g/ 35kcal
  • Śliwek (np. węgierek) – 80g/ 37kcal
  • Porzeczek – 40g / 14 kcal
  • Jagody – 50g/ 23 kcal
  • Winogrona – 70g/ 48 kcal
  • 2 plastry z ćwiartki arbuza – 184g/ 55kcal
  • Garść malin – 70g/ 36 kcal
  • 1 średnia sztuka brzoskwini –  85g/ 33kcal (bez pestki)
  • 1 średnia nektarynka  – 115g/ 51 kcal (bez pestki)

Właściwości wybranych owoców sezonowych

Agrest

Posiada wysoką zawartość luteiny, a także sporą ilość witaminy A,C, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, fosforu oraz potasu.

Czereśnie

Dzięki wysokiej dawce witaminy B5, wspomagają chorych na artretyzm. Oprócz witamin z grupy B, można w nich znaleźć również witaminę A,C oraz potas, żelazo, wapń, magnez. W 100g zawierają aż 12 mg fitosteroli!

Truskawki

Zawierają wysoką dawkę witaminy C, witamin z grupy B, jak również żelazo, wapń, fosfor, mangan i potas. W 100g tego owocu mieści się aż 60 mg witaminy C, spełniający prawie dzienne zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy!

Wiśnie

Są bogate w witaminy: C, B2, a także w miedź, potas oraz mangan. To na co warto zwrócić uwagę to wysoka zawartość witaminy A, spełniająca połowę dziennego zapotrzebowania.

Śliwki

Mimo małej zawartości witaminy C, posiadają sporą dawkę witaminy A, a także witaminę E – rzadko występującą w owocach. Na czele składników mineralnych stoi potas, następnie fosfor, magnez oraz wapń.

Porzeczki

Są bardzo cennym źródłem witaminy C, A, a także witaminy E. Posiadają spora ilość, potasu, magnezu, fosforu i wapnia. W 100g porzeczek znajduje się, aż 181 mg witaminy C – co odpowiada dwukrotnym spełnieniu zapotrzebowania na ten składnik. Dodatkowo zawierają duża dawkę polifenoli, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.

Arbuz

Zawiera dużą dawkę witaminy A. Oprócz tego zawiera witaminę C, kwas foliowy oraz potas, fosfor, magnez i wapń. To co wyróżnia arbuza to zawartość cytruliny, która wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych.

Maliny

Posiadają cenne witaminy takie jak C, A, K a także witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, magnez, wapń. W 100g owocu znajduje się 136 µg luteiny.

Brzoskwinie

Witaminy K, A, C, a także składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, magnez, wapń występują w sporej ilości w tych owocach.  Brzoskwinie zawierają również w mniejszej ilości m.in. witaminę E, a także niacynę.

Nektarynki

Z owocem tym możemy dostarczyć do organizmu takie witaminy jak: A, K, C, PP oraz składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk. Są bogatym źródłem błonnika w 100g owocu posiadają 1,7 g tego składnika.

Jagody

Zawierają witaminę C, A, PP, a także witaminy z grupy B. Dodatkowo posiadają składniki mineralne: cynk, selen, potas, magnez. W 100g posiadają 80 µg luteiny! Dzięki dużej zawartości antocyjanów, chronią osoby przebywające długo na słońcu, przed szkodliwymi promieniami UV.

Winogrona

Posiadają takie witaminy jak: A, C oraz B2. Występują w nich również  takie składniki jak: potas, fosfor, wapń, magnez, cynk oraz miedź. Jako nieliczne, posiadają jod, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej