Jajka to jeden z tych artykułów spożywczych, które otoczone są licznymi kontrowersjami. Do niedawna twierdzono, że jajek należy się w codziennej diecie wystrzegać – jednak to zalecenie możemy odesłać do lamusa!
Czy jedzenie jajek wpływa korzystnie na zdrowie?
Odpowiedź jest jednoznaczna – jajka jedzone z umiarem i odpowiednio przyrządzone dostarczą nam wielu witamin oraz mikroelementów.
Jakie składniki znajdują się w jajkach kurzych?
Wśród witamin obecnych w jajkach znajdziemy:
- Witaminę A,
- Witamina B,
- Witamina E,
- Witamina D,
- Witamina K
Zobacz też: Przepisy na jajka po hiszpańsku, jajka w szpinaku oraz faszerowane jajka w skorupkach
Mikroelementy zwarte w jajkach to
- Potas,
- Fosfor,
- Wapń,
- Żelazo,
- Kwas pantotenowy
Ważną właściwością jajka jest obecność w nim białka – warto podkreślić, że białko kurze to białko w najczystszej postaci. Z tego powodu jest wykorzystywane w odżywkach dla osób aktywnych, sportowców oraz osób w trakcie rekonwalescencji.
Jajko to także żółtko usprawniające pracę najważniejszego organu człowieka, czyli mózgu. Dzieje się tak dzięki obecności choliny.
Sprawdź: Jak przygotować domowy majonez?
Jajka a cholesterol
Jest prawdą, że jajka zawierają w sobie cholesterol. Najnowsze odkrycia dowodzą jednak, że dzięki obecności w jajkach lecytyny odkładanie się cholesterolu w organizmie jest ograniczone, a tym samym ryzyko zapadnięcia na choroby związane z układem krążenia z powodu zjadania jednego jajka dziennie jest znikome.
Alejakobiet.pl