Wiedza, że będąc na diecie lub próbując zmienić nawyki żywieniowe trzeba uważać z przekąskami i najlepiej w ogóle zrezygnować z podjadania jest powszechna. Diety układane przez dietetyków składają się zwykle z 5 posiłków, spośród których 2 mają charakter przekąsek – z reguły są to 2 i 4 posiłek w ciągu dnia. Po jakie przekąski możemy sięgnąć nie rujnując zdrowia i nie pustosząc portfela?
Przekąski dla osób zmieniających swoje nawyki żywieniowe muszą spełniać kilka kryteriów: powinny być oczywiście zdrowe, przez co należy rozumieć odpowiednią zawartość makro- i mikroskładników, posiadać określoną kaloryczność oraz być w zasięgu naszych możliwości finansowych.
Są jednak sytuacje, w których nie mamy możliwości zjedzenia posiłku zgodnie z przygotowaną wcześniej „rozpiską”. Wtedy najlepiej będzie sięgnąć po 4 przekąski dostępne w większości sklepów.
1. Jogurt naturalny
Jogurty naturalne (również popularne ostatnio te typu greckiego, to źródło białka i wapnia. Decydując się na jogurt naturalny szukajmy tych bez substancji zagęszczających i mleka w proszku. 100g jogurtu naturalnego to około 58 kalorii.
Dla lepszego smaku do jogurtu możemy dodać kawałki owoców, nasiona, pestki lub orzechy.
2. Sezamki
Tak, tak – słodkie sezamki mogą stanowić znakomitą przekąskę ponieważ dostarczą organizmowi witamin B oraz E a także nienasyconych kwasów tłuszczonych, które współodpowiadają za m.in. prawidłowe funkcjonowanie układów nerwowego i krążenia, utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu czy spowolnienie procesów starzenia. Paczka sezamków to zwykle, 30 – 35 g ciastek, a kaloryczność 180 – 200 kcal.
3. Jagody goji
Zaliczane do „supefoods”, czyli superżywności jagody goji są dostępne w Polsce w wersji suszonej.
Smakołyk jest źródłem żelaza, witaminy C, luteiny oraz aminokwasów
Jagody goji mają właściwości antyoksydacyjne, a ich spożywanie stymuluje układ odpornościowy.
4. Nasiona, pestki, orzechy oraz migdały
Wszystkie 4 są bogate w dobre tłuszcze (NNKT), zawierają dość sporo błonnika, żelaza, magnezu oraz potasu. Ze względu na wysoką kaloryczność przekąska złożona z nasion, orzechów, migdałów i pestek nie powinna ważyć więcej niż 35-45 g około 200 – 250 kcal). Nie ulegajmy pokusie i nie kupujmy np. orzechów w czekoladzie – posiłek będzie tylko połowicznie zdrowy, a organizmowi dostarczy 2 razy więcej kalorii niż w danym momencie potrzeba.
5. Dobry jakościowo sok
Dobry jakościowo i najzdrowszy będzie mętny (nieklarowany) sok tłoczony na zimno, niezawierający dodanego cukru. Najlepiej i najzdrowiej sięgać po soki bardziej sycące od soków owocowych sokiwarzywne lub mieszane warzywno-owocowe. Dobre jakościowo soki dostarczą organizmowi błonnika oraz wielu cennych witamin.
Przykładowe kaloryczności soków: pomidorowy (ok. 17 kcal / 100g), jabłkowy (ok. 50 kcal / 100g), z buraków (ok. 47 kcal / 100g).
Alejakobiet.pl