1,1K
Często uważa się, że kuchnia wegetariańska jest bardzo skomplikowana. Niekoniecznie! Dania kuchni wegetariańskiej mogą być proste i przystępne dla każdego.
Czym się charakteryzują przepisy wybierane przez zwolenników wegetarianizmu? Wegetarianie uważają, że żywność pochodzenia roślinnego zapewnia wszystkie niezbędne człowiekowi składniki odżywcze. W daniach tych znajdziemy zatem dużo warzyw, owoców, kasz, produktów zbożowych, ziaren i orzechów. Ważne są też dodatki: soja i jej przetwory, dużo serów, mleko (także sojowe), oleje i oliwy.
Dzisiaj w Alei Kobiet prezentujemy szybkie wegetariańskie dania jednogarnkowe. Jeśli nie lubisz zmywać, to idealna propozycja dla Ciebie! Takie potrawy mają same zalety: przygotowuje się je szybko, są smaczne i zdrowe! Nasze przepisy idealnie sprawdzą się na co dzień, kiedy nie mamy dużo czasu i spieszymy się do pracy czy szkoły. To także doskonałe propozycje na leniwe weekendy, kiedy spokojnie możemy celebrować każdą chwilę. Zaproś gości i ciesz się niesamowitą atmosferą!
Pyszny makaron śródziemnomorski
To idealna propozycja dla miłośników włoskiej kuchni. Taki makaron podawaj z ulubionym winem. Doskonały na długi gorący wieczór spędzony z przyjaciółmi. Chwilo trwaj!
Składniki: 5 różyczek brokułów, kilka kaparów, ok. 10 oliwek, 2 podłużne pomidory,sól i pieprz do smaku,pół paczki makaronu penne, oliwa czosnkowa.
Wykonanie: Wstaw na gaz garnek z lekko osoloną wodą na makaron. Brokuły podziel na niewielkie części. Pokrój pomidory na małe cząstki. Do gotującej się wody wrzuć penne. Gotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania penne dodaj brokuły. Odcedź całość. Przełóż makaron z brokułami na talerz. Udekoruj danie kaparami, oliwkami i kawałkami pomidorów. Dopraw solą, pieprzem i oliwą. Smacznego!
Fot. jeffreyw / Foter / CC BY
Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik
Idealna propozycja na gorące, letnie dni. Zupa jest bardzo zdrowa i jednocześnie sycąca. Mocno schłodzone gazpacho przynosi ulgę, gasi pragnienie i poprawia humor. W Hiszpanii gazpacho podawane jest w barach przy plażach!
Składniki: pół kilograma pomidorów malinowych, 2 małe ogórki gruntowe, 2 czerwone papryki, 1 łyżka octu winnego, kawałeczek papryczki chili, szczypiorek.
Wykonanie: Pomidory sparz wrzątkiem, następnie dokładnie obierz i pokój na niewielkie kawałki. Paprykę i ogórek pokrój drobno i dodaj do miseczki z pomidorami. Warzywa zmiksuj przy pomocy blendera, dodaj ocet, oliwę i chili. Możesz doprawić solą albo pieprzem. Chłodnik wstaw na co najmniej dwie godziny do lodówki. Po wyjęciu udekoruj bezpośrednio na talerzach szczypiorkiem. Podawaj z grzankami czosnkowymi albo quasadillą. Smacznego!
Fot. wEnDaLicious / Foter / CC BY-NC-ND
Quinoa z fetą i warzywami
Quinoa, czyli komosa ryżowa, to rodzaj ziaren pochodzących z Ameryki Południowej. Zawiera aminokwasy oraz mnóstwo protein, bo aż 12% – 18% . Dodatkowo ma w sobie dużo fosforu, magnezu i żelaza. Nie zawiera glutenu, jest więc polecana dla osób, które cierpią na alergię. Quinoa z fetą i warzywami to idealny posiłek dla osób, które pragną oczyścić organizm i preferują lekką kuchnię. Takie dania należy jeść powoli, celebrując każdy kęs. Idealny na leniwą niedzielę spędzoną na tarasie.
Quinoa, czyli komosa ryżowa, to rodzaj ziaren pochodzących z Ameryki Południowej. Zawiera aminokwasy oraz mnóstwo protein, bo aż 12% – 18% . Dodatkowo ma w sobie dużo fosforu, magnezu i żelaza. Nie zawiera glutenu, jest więc polecana dla osób, które cierpią na alergię. Quinoa z fetą i warzywami to idealny posiłek dla osób, które pragną oczyścić organizm i preferują lekką kuchnię. Takie dania należy jeść powoli, celebrując każdy kęs. Idealny na leniwą niedzielę spędzoną na tarasie.
Składniki: 2 szklanki białej quinoa, 5 różyczek brokułów, pietruszka, ser śródziemnomorski typu feta, pieprz, oliwa z pierwszego tłoczenia.
Wykonanie: Quinoa (komosę ryżową) ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na pięć minut przed planowanym końcem gotowania, dodaj do wody brokuły. Całość dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia. Podziel danie na talerze i pomieszaj z serem feta i dużą ilością pietruszki. Dopraw pieprzem i oliwą do smaku. Takie danie możesz podać na ciepło jako obiad albo jako sałatkę i dodatek do obiadu na przykład w ozdobnym wiaderku kuchennym.
Ida Świerkocka