Dietetycy coraz częściej zachęcają osoby aktywne fizyczne do spożywania płatków owsianych. Sportowcy cenią tytułowe płatki za siły, które im dostarczają, zaś lekarze za właściwości prozdrowotne. Ich przygotowanie jest banalnie proste i błyskawiczne, a mnogość zastosowań kulinarnych sprawia, że nie sposób przejść obok nich obojętnie. Dlaczego warto jeść płatki owsiane i w jakiej formie będą one smakować najlepiej?
Skąd wzięły się płatki owsiane?
Pierwsze grunty obsiane owsem datuje się na epokę brązu. Wówczas w środkowej i północnej Europie zaczęto uprawiać owies. Biorąc pod uwagę aspekty historyczne jest to jedna z najmłodszych tego typu roślin – pszenicę oraz jęczmień zaczęto uprawiać kilka tysięcy lat wcześniej. W dobie średniowiecza był on podstawą wyżywienia ludności Starego Kontynentu. Owies jest rośliną należącą do gatunku wiechlinowatych i wyróżniamy 35 jego rodzajów. To właśnie z ziaren owsa tworzone są płatki owsiane, które coraz częściej znajdują miejsce na polskich stołach. Dlaczego warto wdrożyć je do codziennego menu?
Kopalnia witamin i minerałów
Spośród wszystkich zbóż owies zawiera największą ilość białka oraz błonnika. Ponadto znajdziemy w nim wiele cennych aminokwasów. Na szczególną uwagę zasługuje także obecność ważnych witamin. W płatkach owsianych są to głównie witaminy z grupy B oraz witamina E. Ważna jest także spora zawartość minerałów występujących pod postacią selenu i magnezu. Taki zestaw wartości odżywczych walnie przyczynia się do poprawy koncentracji, wzmocnienia pamięci oraz wyeliminowania uczucia zmęczenia i stanów antydepresyjnych. Płatki owsiane powinny być obecne w diecie każdego człowieka, ale żeby nie znudził nam się ich wariant klasyczny warto poznać kilka ciekawych rozwiązań kulinarnych.
Mnogość wariantów i form
Owsianka w formie klasycznej łączy płatki owsiane wespół z jogurtem, tudzież mlekiem. Dodatkiem często są owoce i ewentualne przyprawy. Przykładem takiego posiłku może być owsianka z jogurtem, jabłkiem oraz cynamonem. Warto odnotować, iż owsianka może być zarówno świetnym pomysłem na śniadanie, jak i formą przekąski. W każdym wariancie wpłynie pozytywnie na naszą kondycję.
Alejakobiet.pl