Jakie owoce kojarzą się z Polską? Na pewno jabłka, truskawki i gruszki. Wszystkie 3 mają swoje atuty, ale najbardziej popularne są jabłka – może dlatego, że wiele oferowanych odmian oznacza wiele „odcieni” smaku, a może dlatego, że jabłka są dostępne przez cały rok. Jeśli w deserze szukasz słodkiego orzeźwienia to nic nie zastąpi lekko kwaskowatych jabłek. Jednym z klasycznych deserów z udziałem jabłek są muffiny jabłkowe – u nas znajdziecie przepis na ten deser w wersji z płatkami owsianymi i cynamonem.
Muffiny jabłkowe – przepis
Składniki – 16 sztuk
- 2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego
- 8 jabłek
- cukier waniliowy – 2 torebki
- płatki owsiane – 8 łyżek
- 6 łyżek cukru (może być brązowy)
- sok z jednej cytryny
- 2 jajka
- cynamon
- tłuszcz do smarowania foremek – może być masło, margaryna lub nawet olej do smarowania form w sprayu
Muffiny jabłkowe – przygotowanie
- Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na płaskiej powierzchni (np. deseczkach do krojenia) – zostaw do rozmrożenia.
- Umyte jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Skrop sokiem z cytryny.
- Wymieszaj z obydwoma rodzajami cukru, płatkami owsianymi – posyp zmielonym cynamonem.
- Foremki wysmaruj tłuszczem.
- Płaty ciasta francuskiego ułóż jeden na drugim, rozwałkuj, następnie wytnij 16 krążków. Wylep posmarowane tłuszczem foremki. Spody ponakłuwaj widelcem.
- Foremki wypełnij jabłkowym nadzieniem. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 200° C.
Smacznego!
Alejakobiet.pl