Granola to nic innego jak pieczona mieszanka płatków zbożowych, różnego rodzaju orzechów, suszonych owoców oraz cukru. Zwykle podawana jest z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Można ją kupić gotową lub przyrządzić samemu według własnych preferencji. Domowa granola to przysmak, który łatwo przygotować w domu i cieszyć się długo jego smakiem – oto przepis.
Domowa granola – przepis
Składniki na ok. 500 g smakołyku:
- po 50 g wybranego orzechów (włoskich, laskowych, pekan, nerkowca)
- rodzynki 50g
- 200 g płatków owsianych górskich
- 6 łyżeczek wiórek kokosowych
- 5 łyżek miodu
- łyżka oleju
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Orzechy posiekać na średnie kawałki. Przełożyć do naczynia, dodać płatki owsiane, olej, cukier waniliowy, miód, sól. Wymieszać i przełożyć na blachę do pieczenia. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160° C *(z włączonym termoobiegiem).
3. Dodać wiórki kokosowe oraz rodzynki. Piec przez kolejne 8 minut, mieszając co 2 minuty.
4. Po ostudzeniu przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia np. słoika.
Tak przygotowaną granolę może też wykorzystać np. do wykonania domowych batoników muesli.
Alejakobiet.pl