Wiosna to ta pora roku, w której budzimy się do życia. Spędzamy więcej czasu na zewnątrz -spacerujemy, jeździmy rowerami, biegamy. Także więcej ćwiczymy w klubach fitness – jednym słowem wydatkujemy więcej energii, a po wysiłku nie ma co ukrywać chce się jeść – najlepiej coś smacznego i sycącego. Nasza propozycja to meksykańskie chili con carne (dzięki temu przepisowi pokonacie głód i szybciej zregenerujecie siły).
Chili con carne – przepis
Składniki dla 2 osób:
- 300g mielonej wołowiny
- 200g czerwonej fasoli z puszki
- 100g kukurydzy z puszki
- 1,5łyżki oleju
- 1/2 cebuli
- 1/2 ząbka czosnku
- papryczka chili
- czerwona papryka
- 2 pomidory
- koncentrat pomidorowy – łyżka
- 200 ml wywaru mięsnego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W sporym garnku rozgrzać olej, posiekaną cebulę zeszklić. Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
Z papryczki chili usunąć gniazdo nasienne, drobno posiekać – razem z czosnkiem dodać do cebuli, podsmażyć minutę.
Dodać mielone mięso, wymieszać i smażyć rozdrabniając drewnianą łopatką lub ewentualnie widelcem aż powstaną drobne grudki.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Dodać do mięsa razem z koncentratem pomidorowym, dodać wywar i wymieszać. Doprawić suszonym oregano, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez ok. 2 godziny – od czasu do czasu mieszając.
Paprykę włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut – po tym czasie powinna pokryć się pęcherzami (czarnymi). Tak spreparowaną paprykę wkładamy do foliowego woreczka i toczymy po kuchennym blacie – skórka powinna odłączyć się od miąższu. Z papryki bez skórki usuwamy gniazda nasienne i kroimy.
20-25 minut przed końcem duszenia dodajemy do mięsa razem z opłukaną czerwoną fasolą i kukurydzą. Mieszamy, dodajemy odrobinę każdej z 3 przypraw.
Jeśli chcesz zachować stuprocentowo meksykański charakter potrawy pod ją z tortillą lub tacos.
Smacznego!
Alejakobiet.pl