Włosi do perfekcji opanowali sztukę celebrowania pięknych chwil. Czy to zasługa bajecznego klimatu, wspaniałych krajobrazów, doskonałego jedzenia, a może aromatycznej kawy o każdej porze dnia? Jedno jest pewne – dolce vita to degustowanie świata wszystkimi zmysłami. Jednak czy włoska kawa najlepiej smakuje tylko w słonecznej Italii?
Dolce vita – krótka lekcja włoskiego
Dolce vita to styl życia warty naśladowania. Opiera się na prostocie, cieszeniu chwilą, celebrowaniu wspólnego czasu z rodziną podczas posiłków przy aromatycznej kawie. Włosi są przyzwyczajeni do pewnych rytuałów, a jednym z nich jest delektowanie się cappuccino. Zwyczajowo w Italii mleczną kawę pije się do południa, a espresso od rana do wieczora. W końcu znakomita kawa to esencja dolce vita. W naszym kraju najczęściej o poranku pijemy pobudzające espresso, natomiast po południu cappuccino i inne mleczne kawy. Wieczorem dużą popularnością cieszą się kawy bezkofeinowe oraz gorąca czekolada. Jedno jest pewne – warto cieszyć się każdą chwilą i łykiem kawy niezależnie od pory dnia. Tego możemy nauczyć się od Włochów, którzy zwracają uwagę na detale w docenianiu małych przyjemności.
Jak powstało cappuccino?
Na temat powstania cappuccino znanych jest wiele historii. Według jednej z nich nazwa „cappuccino” pochodzi od słowa „capuchin”, jakim określani byli mnisi Kapucyni. Jeden z włoskich mnichów, Marco d’Aviano, udał się do kawiarni, chcąc skosztować prawdziwej czarnej kawy, jednak wydawała mu się zbyt intensywna i poprosił o dolanie mleka. Kolor mlecznego napoju przypominał także szaty zakonników – tak powstała nazwa znanej do dziś kawy z mleczną pianką.
Sztuka przygotowywania idealnego cappuccino
Obecnie cappuccino to jedna z najpopularniejszych kaw, które możemy przygotować ręcznie lub z pomocą automatycznych ekspresów do kawy. W słonecznej Italii codzienne picie kawy to pewnego rodzaju rytuał. Zamawiając we włoskiej kawiarni kawę, otrzymamy espresso, najczęściej z małą szklanką wody. Natomiast cappuccino all’italiana to napój zwieńczony mleczną, kremową pianką o wysokości 2 cm. Podaje się je w filiżankach o pojemności 240 ml.
Co jeszcze warto wiedzieć na temat przygotowywania tej mlecznej kawy? Przede wszystkim pianka na mlecznej kawie powinna przyjmować odcień delikatnie brązowy, co świadczy o tym, że spienione mleko nie przykryło naturalnej pianki, znajdującej się na cappuccino.
Prawdziwie włoska kawa w domowym zaciszu
Samodzielne przygotowanie prawdziwego cappuccino zgodnie ze sztuką baristyczną wymaga pewnych umiejętności i wprawy. Jednak obecnie nowoczesne ekspresy do kawy na kapsułki (np. NESCAFÉ® Dolce Gusto®) pozwalają delektować się jego smakiem w domowym zaciszu. Wykorzystując kapsułki do kawy możemy sami przygotować cappuccino, jak z włoskiej kawiarni. Automatyczny ekspres kapsułkowy jest niezwykle prosty w obsłudze – wystarczy tylko uzupełnić zbiornik na wodę, włożyć kapsułkę i nacisnąć przycisk. Po chwili otrzymamy pyszny i aromatyczny napój. Ekspres kapsułkowy pozwala przygotować nie tylko znakomite cappuccino, ale również espresso, americano czy lungo, a nawet gorącą czekoladę i cold brew. Dzięki urządzeniu, w ekspresowym tempie przygotujemy wybrany napój, poświęcając więcej czasu na delektowanie się chwilą w gronie najbliższych – w myśl włoskiego dolce vita!
Alejakobiet.pl