W kuchni każdej osoby wkrada się monotonia. Jeżeli twój repertuar obiadów już ci się znudził to dobrze trafiłeś. Przygotowaliśmy dla ciebie zestawienie pysznych i oryginalnych dań obiadowych, które zachwycą Ciebie i twoich bliskich.
Owocowy twist w potrawach mięsnych
Jeżeli jeszcze nie próbowałeś połączenia drobiu z owocami to koniecznie musisz nadrobić zaległości. Dania z indyka lub kurczaka świetnie komponują się w towarzystwie ananasa czy moreli. Z ich pomocą stworzysz egzotyczne słodko-ostre dania, które z pewnością wzbudzą zachwyt wśród innych. Jednak owoce w daniach mięsnych to nie tylko domena kuchni z odległych krajach. Nasze babcie od lat dodają do kurczaka jabłko lub śliwki, które nadają mu ciekawy smak. Wprowadź trochę świeżości do dań obiadowych przy pomocy owoców.
Curry z indykiem i ananasem
Curry to potrawa pochodząca wprost z kuchni indyjskiej. Jego podstawę stanowi mleczko kokosowe oraz odpowiednia kompozycja przypraw występująca pod nazwą curry. Możesz zakupić ją w postaci gotowej pasty, dzięki czemu nie musisz się martwić o odpowiednie doprawienie potrawy.
Stopień trudności: łatwe
Ilość porcji: 4
Typ potrawy: obiad
Składniki
- 2 woreczki ryżu
- 320 g fileta z indyka
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki pusty curry żółtej
- 5 plastrów ananasa
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj we wrzącej i osolonej wodzie.
- Indyka umyj, pokrój w kostkę i dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż indyka.
- Do indyka wlej puszkę mleczka kokosowe i dodaj pastę curry. Wymieszaj i gotuj bez przykrywki tak długo aż całość zgęstnieje.
- Ananasa pokrój w kostkę i dodaj do potrawy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Sos curry podawaj razem z wcześniej ugotowanym ryżem.
Filet z indyka nadziewany suszonymi śliwkami
Indyk z suszonymi śliwkami to pyszny pomysł na niedzielne danie. Podaj go w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i ulubionej surówki obiadowej.
Stopień trudności: łatwe
Ilość porcji: 2
Typ potrawy: obiad
Składniki
- 1 filet z indyka
- 10 suszonych śliwek
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Fileta z indyka umyj i natnij wzdłuż tworząc kieszonkę.
- Olej wymieszaj z majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną miksturą natrzyj indyka.
- Do kieszonki włóż suszone śliwki i zepnij wykałaczkami.
- Tak przygotowany filet piecz w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut.
Roladka z kurczaka z morelami
Jeżeli lubisz wszelkiego rodzaju mięsa zawijane to ten pomysł z pewnością ci zasmakuje. Pyszny kurczak w panierce z suszoną morelą, która przełamuje jego smak to propozycja dla wszystkich, którzy nie boją się eksperymentów w swojej kuchni.
Stopień trudności: umiarkowane
Ilość porcji: 4
Typ potrawy: obiad
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 12 suszonych moreli
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- sól, pieprz
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 g bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Filety umyj i rozetnij wzdłuż na dwie części. Następnie roztłucz je na cienkie płaty.
- Roztłuczone filety dopraw kolendrą, solą i pieprzem.
- Na doprawione filety ułóż po trzy suszone morele. Z całości uformuj roladki zakładając do środka brzegi.
- Roladki panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
- Tak przygotowane roladki smaż w głębokim tłuszczu.
Monotonie w kuchni łatwo przełamać urozmaicając dania oryginalnymi połączeniami smakowymi. Dodatek owoców do drobiu to dobry sposób wprowadzenie świeżości do codziennych obiadów. Nie bój się eksperymentów i wypróbuj powyższe przepisy na pyszne i niezwykłe dania.
Alejakobiet.pl