Strona główna Aktualności Konfitury z malinami – w sam raz na wiosnę

Konfitury z malinami – w sam raz na wiosnę

przez AlejaKobiet.pl

Malina to jeden z najchętniej wybieranych smaków kiedy mowa o konfiturach. Przetwory z tych owoców są słodkie, ale bez przesady, co czyni z nich idealny dodatek do różnego rodzaju dań. Właśnie wiosną warto mieć słoiczek takich pyszności w swojej kuchni – do czego takie konfitury można wykorzystać?

Słodkości na śniadanie

Konfitura z malin to idealny początek dnia. Jest słodka, więc doda energii, a jej smak jest na tyle wyrazisty, że nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Malinową konfiturą można posmarować tosty albo chrupiące gofry, idealnie pasuje do naleśników, na świeżym pieczywie warto ją połączyć z białym serkiem i odrobiną miodu.

Słodki dodatek do herbaty

Wiosna to pora, kiedy pogoda często płata figle, przez co jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia i różnego rodzaju infekcje. Konfitura z malin dobrze wpływa na odporność organizmu, dostarczając wielu ważnych witamin, w tym witaminę C, i właśnie z tego względu warto dodawać ją do ciepłej herbaty. Malinowy smak dobrze komponuje się także z kawą – konfiturą po prostu zastępujemy cukier.

Urozmaicenie mięsnego dania

Wiosną zaczyna się sezon na grilla i to jest kolejna okazja do wykorzystania malinowej konfitury. Pasuje ona przede wszystkim do czerwonego, nieco tłustszego mięsa jak karkówka albo żeberka – z konfitury przygotowujemy aromatyczną marynatę, dodając do niej jeszcze trochę octu jabłkowego oraz sól, i razem z tą marynatą opiekamy później na grillu.

Doskonały dodatek do ciast

Konfitura to sprawdzony sposób na to, by zwykłe, proste ciasto zrobiło się dużo smaczniejsze. Przetwory z malin pasują do zarówno do ciasta kruchego, jak i drożdżowego, można też taką konfiturą posmarować biszkoptowy spód i na wierzch dodać jeszcze bitą śmietanę oraz świeże owoce w kawałkach.

Malinową konfiturę da się również wykorzystać w ciastach czekoladowych – owocowa masa sprawi, że ciasto stanie się bardziej wilgotne, a smak czekolady zyska na wyrazistości. Kolejny prosty przepis na wiosenny deser to rogaliki z ciasta francuskiego, wypełnione konfiturą.

Jak wybrać dobrą konfiturę?

Prawdziwa konfitura robiona jest ze świeżych malin z dodatkiem cukru, bez żadnych sztucznych dodatków. Wysokiej jakości konfitury znaleźć można między innymi na eterno.pl, gdzie w sprzedaży są nie tylko te klasyczne smaki, ale i przetwory z oryginalnymi dodatkami, jak malinowa konfitura z migdałami.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej