Wiosenna temperatura rośnie z zadziwiającą prędkością i chcąc nie chcąc zrzucamy swetry pokazując trochę więcej ciała. Jeśli podczas zimy nieco go przybyło, szybko rzucamy się w wir diet cud. Niemal odruchowo zaczynamy mocno ograniczać tłuszcz w daniach – czy słusznie?
Wszystkie tłuszcze dostarczają skoncentrowanej formy energii i są niezbędne dla transportu w organizmie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. Jednak jednym z podstawowych problemów nieodpowiedniej diety Polaków jest (często nawet nieuświadomiony) wybór tłuszczy zwierzęcych, bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe. To właśnie ich nadmierne spożycie niekorzystnie wpływa na zdrowie i kondycję, skutkuje dodatkowymi kilogramami, a w konsekwencji nadwagą czy nawet otyłością. Najczęściej pojawiające się kwasy to palmitynowy i mirystynowy oraz stearynowy. To one mają wpływ na stężenie cholesterolu całkowitego oraz ‘złego’ cholesterolu LDL w surowicy krwi, zatem ich spożycie należy ograniczyć do minimum.
Tłuszcz jest niewątpliwie jednym z elementarnych składników pożywienia, więc nie ma możliwości całkowitego wyeliminowania go z jadłospisu. Istotne by kontrolować, aby tłuszcz po który sięgamy był pochodzenia roślinnego. W ramach tego postanowienia warto docenić dobrodziejstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które według badań zapobiegają nowotworom, powodują obniżenie ciśnienia tętniczego krwi jak i poziomu cholesterolu. Co ciekawe, jego spożycie powoduje, że chudniemy powodują uczucie sytości, dzięki któremu podjadamy mniej niezdrowych przekąsek. Ich źródłem są ryby (przede wszystkim: łosoś, dorsz, sardynki, śledzie, makrela), orzechy (głównie włoskich), nasionach, awokado, sezamie oraz oliwa z oliwek.
Olivari skupia w sobie najlepsze cechy oliw zaczerpnięte ze śródziemnomorskiej tradycji, a jej delikatny i głęboki smak sprawia, że każde danie zamienia się w kulinarne dzieło sztuki. Jest możliwe dzięki temu, że, oliwki są zbierane ręcznie, a tłoczenie następuje w 24 godziny po zbiorach. Olivari Extra jest uzyskiwana z najlepszych oliwek w sposób, który nie zmienia ich podstawowych atutów i zapewnia wysoką zawartość witamin (np. A i E) oraz wartościowych mikroelementów.
Wiosenne sałatki – przepisy
Sałatka z awokado i mango
250 g rukoli
1 awokado
1 mango
40 g orzechów włoskich
15 g parmezanu
Sos
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olivari
2 łyżeczki soku z cytryny
Pół łyżeczki cukru
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki i odstaw sos na bok. Przepłucz sałatę na sicie, osusz na papierowym ręczniku i włóż do salaterki. Obierz awokado i pokrój w paski, to samo zrób z mango. Ułóż owoce na rukoli. Polej całość przygotowanym sosem, posyp orzechami i parmezanem. Podawaj jak najszybciej, aby sałatka smakowała dobrze i świeżo.
Caprese
1 kulka sera mozzarella
1 dojrzały pomidor
10 listków świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek Olivari
Sól, pieprz do smaku
oregano (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki octu winnego lub balsamicznego (opcjonalnie)
Pomidora i mozzarellę kroimy na plasterki o szerokości ok. 1/2 cm. Plastry pomidora układamy na talerzu naprzemiennie z mozzarellą i listkami bazylii. Tradycyjnie układa się tę sałatkę na talerzu w kształt koła. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano, skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z octem. Na środku talerza możemy ułożyć dodatkową gałązkę bazylii do dekoracji.
Alejakobiet.pl