Co jeść, by zdrowo przejść przez jesienną pluchę? Korzystaj z tego co najsmaczniejsze w sezonie! Najlepsza w listopadzie jest dynia, gęsina oraz oczywiście… kasztany! Spróbuj ich, a nie pożałujesz! Świeżo upieczone kasztany, podjadane w czasie spaceru po jesiennym Paryżu, zapewne smakują wyjątkowo. Jednak aromatem pieczonych kasztanów oraz kasztanowych potraw można się cieszyć także w domowym zaciszu.
Nie tylko na placu Pigalle
W Polsce kasztany nie są najbardziej popularnym przysmakiem. Jednak nie zawsze tak było. W XIX wieku, Lucyna Ćwierczakiewiczowa, słynna autorka książek kucharskich, podawała przepisy z wykorzystaniem kasztanów. Po niej popularyzowała je również Maria Disslowa. W przedwojennej Polsce kasztany były bardzo popularne i występowały wówczas częściej pod nazwą „marrony”.
Z języka francuskiego marron to właśnie jedna z odmian kasztana jadalnego.
Jedz kasztany na zdrowie!
Kasztany jadalne wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Ponadto są bardzo bogate w skrobię, która przy obróbce termicznej zamienia się w cukier złożony (wolno przyswajany przez organizm). Zawierają w sobie również błonnik pokarmowy, dzięki któremu dodatnio wpływają na perystaltykę jelit. Nie brakuje im też białka i tłuszczu, a 2/3 wszystkich tłuszczy zawartych w nich to tłuszcze nienasycone, wskazane przy zwalczaniu chorób serca i krążenia. Ponadto znajdziemy w nich kwas jabłkowy, lecytynę, magnez, żelazo, potas i witaminy B1, B2 oraz E, witaminę młodości. Bardzo ważną informacją jest to, że kasztany jadalne są całkowicie pozbawione glutenu i mogą być spożywane także przez osoby chore na celiakię.
Przepisy na dania z kasztanów
Na proste, wydawałoby się pytanie, Jak przyrządzić kasztany?, nie sposób udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Można je jeść zarówno na surowo zerwane prosto z drzewa, doskonale smakują także te ususzone. Zarówno z jednych, jak i drugich można przyrządzać rozmaite potrawy. Najpopularniejszym i najłatwiejszym sposobem jest upieczenie suszonych kasztanów z odrobiną masła i soli.
Inne propozycje są już bardziej skomplikowane i wymagają większych umiejętności kulinarnych. Kasztany bowiem doskonale sprawdzają się w marnowanej formie. Można również zrobić z nich pastę, którą się je na surowo, bądź jako dodatek do różnego rodzaju ciast, deserów i słodyczy.
Poza tym kasztany są niebanalnym pomysłem na farsz do naleśników, ale także do pieczonych ryb i mięs, np. dziczyzny. Te jesienne przysmaki mogą odmienić też całkowicie oblicze słodkiego tortu, czy innych ciast nadając im wyjątkowy smak, aromat i konsystencję.
Alejakobiet,pl
na podstawie materiałów Pizzaportal