Zdrowe słodkości – czy to w ogóle możliwe? Z hasłem desery kojarzą nam się pączki, lody z dodatkiem bitej śmietany, batony, ciastka oraz cukierki, w które obfitują sklepowe półki. Panująca obecnie moda na zdrowy styl życia zmienia jednak nasz tok myślenia. Wiele osób rezygnuje z tradycyjnych słodyczy na rzecz zdrowszych, choć równie smacznych zamienników. Poznajcie propozycje 3 słodkich i zdrowych deserów.
Pudding chia z jabłkami
- 200ml Mleczka kokosowego
- 100g jabłka (około 1/2 sztuki)
- 20g Nasion Chia (około 2 łyżki)
- 1 łyżeczka agaru (żelatyna roślinna)
Mleczko kokosowe wraz z nasionami Chia zagotować, następnie dodać agar i kontynuować gotowanie przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po ściągnięciu z ognia całość przełożyć do zimnego naczynia i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Wyjąć z lodówki, na pudding nałożyć pokrojone w kostkę jabłko.
Galaretka pomarańczowa ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym z truskawkami
- 250ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka agaru (żelatyna roślinna)
- 100g truskawek (około 8 sztuk)
Świeżo wyciskany sok z pomarańczy zagotować, następnie dodać agar i kontynuować gotowanie przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po ściągnięciu z ognia dodać truskawki , całość przełożyć do zimnego naczynia i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.
Muffinki z kaszą jaglaną
- 0,5 kg startego jabłka (około 3 sztuki)
- 175g suchej kaszy jaglanej
- 100g banana (około 1 sztuka)
- 10 sztuk daktyli suszonych
- 25g płatków migdałowych (około 3 łyżki)
Daktyle zalać wodą do poziomu i odstawić na 10 minut. Banana zmiksować z daktylami wraz z wodą, w międzyczasie zetrzeć jabłko na tarce i ugotować kaszę jaglaną. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, powstałą masę przełożyć do formy od muffinów. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 50 minut.
Alejakobiet.pl