Cały świat przygotowuje się do Wielkanocy. Jedni pałaszują czekoladowe zające, inni przyrządzają i ozdabiają jaja na 100 sposobów. W Polsce pieczemy mazurki, dekorujemy jajka, gotujemy żurek, a co robią pozostali Europejczycy? Jak wygląda ich wielkanocny stół?
Wielka grecka uczta
Grecy zaczynają świętować w Wielką Sobotę, a do kościoła ze święconką udają się już w środę poprzedzającą Wielkanoc. Co ciekawe, nie zanoszą tam koszyczka, lecz oliwę i oregano. Mieszkańcy Grecji uwielbiają syte posiłki, które przygotowywane są na bazie zup. Najpopularniejszą wśród nich jest magirica – podroby baranie ugotowane z cebulą, koprem i cytryną. Prawdziwe świętowanie rozpoczyna się w niedzielę. Cała rodzina spożywa wówczas kokoreci, czyli baraninę z przyprawami. Charakterystycznym daniem jest także pieczony baran serwowany z ziemniakami i sałatą. Na deser Grecy zazwyczaj objadają się słodkim chlebkiem, który kształtem i formą przypomina naszą polską chałwę.
Tradycje szwedzkie
Påsk, czyli Wielkanoc w Szwecji spędzana jest zwykle w domu rodzinnym. W Święta Szwedzi preferują kaloryczne posiłki, gdyż na co dzień jadają raczej lekkostrawne potrawy. Na wielkanocnym stole królują, podobnie jak w Polsce, przygotowane na różne sposoby jajka. Innymi, typowo świątecznymi potrawami są jagnięcina, Janssons frestelse (popularna zapiekanka szwedzka z ziemniaków, cebuli i szprotek z dodatkiem śmietany i białego pieprzu) oraz bułeczki pszenne z kminkiem lub cynamonem nazywane semlorami, które zalewane są na talerzu gorącym mlekiem lub bitą śmietaną. W świątecznym menu znajdziemy też wiele rybnych potraw, głównie z łososia i śledzia. Na deser nie może zabraknąć tortu marcepanowego, który jest uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.
Świąteczne specjały Niemców
Wielki Czwartek, czyli Gründonnerstag Niemcy tradycyjnie zaczynają od zjedzenia „czegoś zielnego”, na przykład sałaty lub szczypiorku. Jednak na świątecznych stołach nie brakuje tradycyjnych dań. Wśród potraw, których w Wielkanoc nie może zabraknąć są kiełbasa, babka drożdżowa z rodzynkami, knedle, a także jaja faszerowane z kawiorem lub podawane z sosami. Inne charakterystyczne przysmaki to barania pieczeń oraz biały ser formowany w kształt jajek, które bardzo często stanowią również element dekoracyjny. Natomiast miłośnicy mięsa rozkoszują się hackepeter, czyli posiłkiem przyrządzonym z papryki, cebuli, natki pietruszki oraz surowego mięsa, który swoim wyglądem przypomina tatar. Nie może też zabraknąć Wielkanocnego Zająca, który wykonany jest z cukru, czekolady, chleba lub po prostu z materiału.
Paschalna kuchnia rosyjska
Święta Wielkanocne, w Rosji nazywane Paschą i zwykle obchodzone są później niż u nas w związku z tym, że prawosławni Rosjanie posługują się kalendarzem juliańskim. Czterdziestodniowy post, poprzedzający prawosławną Wielkanoc, jest bardzo rygorystyczny – w tym okresie Rosjanie nie spożywają mięsa, ryb, nabiału i białego pieczywa. Do cerkwi mieszkańcy Rosji w koszyku zanoszą jajka, wielkanocne baby i charakterystyczną dla tego regionu świata paschę, czyli potrawę z białego sera, utartego z masłem i wymieszanego z żółtkami i bakaliami. Tradycyjnym świątecznym słodkim przysmakiem jest także koulitch, czyli ciasto z rodzynkami. Świąteczny stół zdobią czerwone pisanki, którymi Rosjanie zwykli się obdarowywać w czasie wielkanocnych wizyt u rodziny i przyjaciół.
Alejakobiet.pl
na podstawie materiałów firmy PizzaPortal