814
Nasiona lnu zwyczajnego to nieco zapomniany produkt spożywczy, posiadający wartość odżywczą, jak również właściwości lecznicze. Doceń siemię i czerp zdrowie z siły malutkich nasionek!
Zdrowie z siemienia lnianego
Len zwyczajny to roślina uprawna pochodząca z Bliskiego Wschodu. Od tysięcy lat wykorzystuje się go głównie w produkcji włókienniczej, ale jest także bardzo często stosowany w medycynie naturalnej. Nasiona lnu zwyczajnego, zwane siemieniem lnianym, są bogate w witaminy i składniki mineralne. Te płaskie, szaro-brązowe nasionka są bardzo drobne, gdyż mają zaledwie około 2-3 mm długości. Po zalaniu ich wodą ciemnieją i pęcznieją, a wokół siebie wytwarzają warstwę śluzu. Siemię posiada charakterystyczny, intensywny i cierpki zapach.
Wartości odżywcze siemienia lnianego
Nasiona lnu mają bardzo bogaty skład. Siemię lniane zawiera bardzo dużo substancji śluzowych, a także sporo oleistych. Posiada białka w bardzo korzystnym zestawie aminokwasów. Występuje w nim duża ilość kwasów tłuszczowych, w których przeważają NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), Omega-3 oraz cynk, witamina E, fitosteryny, flawonoidy, fitoestrogeny, witaminy rozpuszczalne w wodzie (z grupy B), sole mineralne, a także lecytyna. Wszystkie składniki występujące w siemieniu lnianym pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu. Roślina ta zmniejsza krzepliwość krwi i może pomóc w ochronie serca przed chorobą wieńcową i zawałem.
Warto wyjaśnić, że fitosteryny to związki roślinne zmniejszające wchłanianie cholesterolu w jelicie cienkim. Z kolei flawonoidy są grupą substancji, które m.in. uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Natomiast fitoestrogeny to związki organiczne zawarte w roślinach. Ich działanie jest zbliżone do funkcji żeńskich hormonów płciowych, czyli estrogenów.
Co ciekawe, zawartość kwasów w nasionach lnu jest porównywalna do zawartości kwasów Omega-3 w rybach morskich. Kolejnym atutem siemienia lnianego jest zawarty w nich błonnik wpływający korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Błonnik usuwa z organizmu toksyny, a jednocześnie zapewnia uczucie sytości. Nasiona lnu zawierają również witaminę E, która jest pomocna w leczeniu miażdżycy oraz chorób serca. W siemieniu znajdziemy też witaminy z grupy B, które uczestniczą w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów oraz w produkcji czerwonych krwinek, pomagają także w tworzeniu szpiku kostnego. Do składników odżywczych siemienia lnianego zalicza się magnez, wapń, żelazo i cynk.
Zalety siemienia lnianego
Nasiona lnu wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Poza wymienionymi już zaletami siemienia, warto wspomnieć także, iż wspomaga ono proces odchudzania, pobudza układ trawienny oraz poprawia odporność organizmu. Działa antyseptycznie, a jednocześnie pozytywnie wpływa na drogi moczowe. To naturalny antybiotyk, pomocny w walce z grypą, przeziębieniem oraz infekcjami górnych dróg oddechowych. Siemię lniane, z uwagi na swoje właściwości osłaniająco-regenerujące, jest stosowane w stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Nasionka działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybicznie. Siemię stosowane jest również do odkażania jamy ustnej i gardła. Niweluje przy tym niekorzystne skutki działania wolnych rodników.
Na tym zalety siemienia się nie kończą, gdyż pomaga zwalczyć uporczywe zmęczenie, bóle głowy oraz bezsenność. Z kolei za sprawą zawartych w nim, wspomnianych już, fitoestrogenów, siemię działa podobne do estrogenu łagodząc objawy menopauzy.
Nasionka lnu to dobre źródło lecytyny; pomaga wzmocnić koncentrację i usprawnia pamięć.
Po siemię lniane powinny sięgać nie tylko osoby, którym doskwierają dolegliwości, ale wszyscy dbający o urodę. Ziarenka nawilżają suche włosy, toteż są często składnikiem szamponów i odżywek. Z siemienia warto również przyrządzić masę do „kąpieli” zniszczonych paznokci. Siemię można dodawać też do maseczki przeznaczonej do cery z problemami.
Alejakobiet.pl