Tarta z truskawkami
Na ciasto:
- Szklanka mąki pszennej
- Szklanka cukru pudru
- 2 żółtka
- 150 g masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
Wszystkie składniki zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy i wkładamy do posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy do tarty. Pieczemy w temperaturze 200oC przez około 15-20 minut.
Na masę:
- 1 opakowanie słodkiej śmietanki kremówki
- 250 g serka ricotta
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z ricottą i cukrem waniliowy. Delikatnie mieszamy.
Na ostudzony spód wykładamy kremową masę. Na górze układamy pokrojone na połówki truskawki (im więcej, tym lepiej). Dekorujemy kilkoma kleksami ubitej kremówki. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Strawberry pie
Na spód:
- 1 opakowanie herbatników digestive
- Pół szklanki brązowego cukru
- 100 g masła
Herbatniki kruszymy (można to zrobić w mikserze z tnącymi ostrzami). Dosypujemy do nich cukier i dolewamy rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę rozkładamy w wysmarowanej masłem okrągłej formie. Pieczemy w temperaturze 200oC przez około 10-15 minut.
Na masę:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 2 żółtka
- Kilka kropel syropu truskawkowego
Mleko łączymy z żółtkami, dolewamy syrop. Masę wylewamy na upieczony spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok. 7-10 minut (w tej samej temperaturze).
- Ok. 30-50 dag truskawek
- 3 łyżki cukru
- Kilka kropel soku z cytryny
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w ciepłej wodzie
Składniki miksujemy aż powstanie dosyć gładka masa. Dolewamy żelatynę. Masę wylewamy na wystudzony spód. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Karolina Wiercigroch