Korzystanie z dobrodziejstw świeżych warzyw to najlepsza dieta. My latem
stawiamy między innymi na cukinię . Zdradzamy Wam, jak ją pysznie
przyrządzić.
Kotleciki z cukinii
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa,
- 100 ml czerwonego wina,
- 100 ml oleju,
- łyżka ziół
prowansalskich, - ząbek czosnku,
- 2 małe cukinie (lub jedna duża),
- cebula,
- papryka,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 15 dag żółtego sera,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w dość grube plastry i rozgniatamy
rękoma. Czerwone wino mieszamy z olejem. Dodajemy szczyptę soli i
pieprzu oraz zioła prowansalskie. Na koniec dodajemy obrany i posiekany
czosnek. Marynatę dokładnie mieszamy i polewamy nią pokrojoną
polędwiczkę. Mięso odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce.
Cukinie myjemy i kroimy w plastry (powinno być ich tyle, ile plastrów
polędwicy). Posypujemy solą i pieprzem. Obraną cebulę i paprykę siekamy.
Kukurydzę osączamy z zalewy. Ser ścieramy na tarce. Plastry cukinii
kładziemy na przykrytej pergaminem blasze. Na nich umieszczamy
polędwiczki. Posypujemy cebulą, papryką, kukurydzą i serem. Pieczemy
przez 15-20 minut w 180 stopniach.
Zupa z cukinii
Składniki:
- 500 g cukinii,
- 2 cebule,
- litr rosołu warzywnego,
- pęczek pietruszki,
- 3
łyżki świeżej kremówki, - sól, pieprz,
- łyżka pestek słonecznika.
Wykonanie:
Cukinię myjemy. 1/4 odstawiamy, resztę kroimy na kawałeczki. Cebulę
obieramy i kroimy na ćwiartki. Składniki gotujemy w rosole warzywnym
przez około 15 minut. Dodajemy pietruszkę i śmietanę kremówkę.
Miksujemy. Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na
gorąco z uprażonymi ziarenkami słonecznika i pozostałą, pokrojoną na
kawałeczki, surową cukinią.
Zapiekane cukinie
Składniki:
- 80 g ryżu,
- 150 g mięsa mielonego,
- 3 małe cukinie,
- 120 g żółtego sera,
- ostra i słodka papryka w proszku,
- oregano,
- pieprz,
- ząbek czosnku,
- sól.
Wykonanie:
Ryż gotujemy około 2 minuty krócej, niż podano na opakowaniu. Cukinie
kroimy wzdłuż na pół, a następnie odcinamy końcówki. Łyżeczką wydrążamy
miąższ. Mięso mieszamy z ryżem, przyprawiamy i nadziewamy cukinie.
Układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy pod przykryciem w 200
stopniach prze 20 minut. Na wierzchu układamy plasterki sera i pieczemy
bez przykrycia jeszcze 15 minut.