966
Niezależnie od tego czy chcemy przygotować pożywny koktajl, chłodnik czy inne danie mikser kielichowy to pomoc kuchenna, która znacząco ułatwi ich przygotowanie.
To co trzeba wziąć pod uwagę kupując to urządzenie to moc, obroty, rodzaj ostrzy oraz materiał, z którego wykonano kielich.
Miksery kielichowe często są porównywane z blenderami ręcznymi, ale takie porównania są nieuprawnione, dlatego że pierwszy rodzaj urządzeń jest bardziej wydajny. Dzieje się tak za sprawą większej mocy mikserów kielichowych. Jeśli chcemy rozdrabniać twarde produkty spożywcze to poszukajmy miksera o mocy przekraczającej 1000 W. Gdy nasze kulinarne potrzeby są bardziej standardowe lepszym wyborem będzie tani mikser kielichowy – moc takich urządzeń wynosi od 400 do 700 W.
Ważną funkcją dobrego miksera kielichowego jest możliwość regulacji prędkości obrotów – w tym ustawienia urządzenia na najwyższe obroty – tzw. tryb „turbo” oraz pracy urządzenia w trybie pulsacyjnym.
W przeciwieństwie do blendera ręcznego mikser kielichowy wykona za nas całą pracę – wrzucamy składniki, które chcemy rozdrobnić, zamykamy pokrywę i włączamy urządzenie. Wiele tego typu urządzeń posiada wyświetlacze LCD, na których możemy ustawić program miksowania odpowiedni dla produktów znajdujących się w kielichu.
Tani mikser kielichowy z reguły będzie posiadał plastikowy kielich – gdy chcemy, aby urządzenie było stabilniejsze (co szczególnie ważne przy dużej mocy miksera) to lepszym rozwiązaniem będzie model posiadający szklany kielich. Z praktycznego punktu widzenia dobrym pomysłem jest mikser, którego ostrza mają ząbki – dzięki temu ich trwałość będzie większa. Dobre modele mikserów kielichowych będą umożliwiały wyjęcie ostrzy, co ułatwi ich szybkie i dokładne umycie.
Alejakobiet.pl