Na wieczór we dwoje, na domówkę w gronie przyjaciół, na imprezę dziecięcą i po prostu dla siebie – pizza jest doskonała na każdą okazję. A największą zaletą tego włoskiego dania jest jego smak, szybkie przygotowanie i niezliczone możliwości modyfikacji dzięki różnym składnikom.
Czy włoski kucharz Rafaello Esposito, który na powitanie królowej Małgorzaty Sabaudzkiej przygotował własną odmianę pizzy, z dodatkiem mozzarelli, mógł się spodziewać, że jego danie zyska nazwę własną? I pod tę nazwą – margherita – przejdzie do historii kulinarnej i podbije serca smakoszy na całym świecie? Dziś pizza jest spożywana na wszystkich kontynentach, a w wielu krajach powstały jej własne regionalne odmiany, różniące się od włoskiego oryginału dodatkami, składem ciasta, czasami też sposobem wypiekania. Nie ma osoby, która choć raz w życiu nie próbowałaby pizzy. Niektórzy to danie przygotowują też w domu, samodzielnie.
Najważniejsze jest ciasto
Największy kłopot podczas domowego przygotowywania pizzy jest z… ciastem. Ciasto to podstawa udanego dania włoskiego, stąd, wielu kucharzy stosuje własne wypróbowane przepisy i bardzo niechętnie się nimi dzieli. Dlatego prawdopodobieństwo, że domowa pizza będzie „jak z pizzerii” jest mała. Ale jest. Wiadomo, że ciasto to powstaje z kilku składników: drożdży, mąki, cukru, soli i oliwy z oliwek. Właściwe proporcje jednak – to pilnie strzeżona tajemnica kucharzy.
Parę słów o dodatkach
Oryginalna włoska pizza rządzi się swoimi prawami. Składa się z wytrawnego placka chlebowego, który przed pieczeniem jest smarowany oliwą i wzbogacany składnikami, najwyżej trzema lub czterema. W zależności od rodzaju pizzy będą to: pomidory, czosnek, oregano, bazylia, filety anchois, suszona surowa szynka prosciutto, cukinia, bakłażany i kapary. Co ciekawe, im dalej na południe Włoch, tym składniki pizzy są uboższe, co dawniej wiązało się z tym, że ludność na południu była zwykle biedniejsza. To tyle, jeśli chodzi o historię. W czasach dzisiejszych jednak w większości pizzerii na świecie możemy samodzielnie wybrać składniki do naszej pizzy.
Danie w 30 minut!
Skąd taka popularność włoskiego dania na świecie? To zasługa samej pizzy – prostego w przygotowaniu placka, który może być modyfikowany i dopasowywany do gustu smakosza, dzięki doborowi różnych składników. Danie, o ile mamy wszystkie składniki pod ręką, można przygotować w pół godziny, wystarczy sprawnie zamieszać ciasto, dołączyć dodatki i wrzucić do piekarnika z termoobiegiem. A można też, oszczędzając czas i siły, zamówić pizzę w jednej z pizzerii w Gdańsku, Warszawie, Krakowie, Szczecinie czy Wrocławiu. Dowóz trwa dosłownie 30 minut, a możliwości komponowania dania są nieograniczone. Zamawiając pizzę przez internet, mamy możliwość samodzielnie zadecydować o tym, jakie składniki znajdą na pizzy. Co więcej, na przykład pizzeria DominosPizza oferuje też szereg ciekawych ofert i promocji, jak wypełnione serem brzegi pizzy, dodatkowy składnik do margherity czy drugi napój w niższej cenie. Czy nie warto się skusić?
Alejakobiet.pl