Jeśli masz ochotę na coś chrupiącego i sycącego, ale Twoje myśli niekoniecznie biegną w kierunku kurczaka w grubej panierce to sprawdź przepis na pożywne placki ziemniaczane z cukinią i marchewką – a do tego pyszny sos czosnkowy.
Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką – prosty przepis
Składniki na 6 porcji
- 12 średnich ziemniaków
- 2 małe marchewki
- średnia cukinia – około 300g
- 3 jajka
- mała cebula
- do smaku: szczypta soli, pieprzu oraz startej gałki muszkatołowej, tymianek
- olej do smażenia
Składniki na sos
- 8 ząbków czosnku
- 300 g serka kremowego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, musztarda (najlepiej o wyraźnym, mocnym smaku), tymianek
Wykonanie
Ziemniaki i marchew myjemy i obieramy. Na tarce o dużych oczkach ścieramy cukinię, marchew oraz ziemniaki.
Obraną cebulę drobno siekamy. Dorzucamy do startych warzyw, dokładnie mieszamy i odciskamy z wody. Do masy dodajemy jajka – doprawiamy według własnych preferencji.
Placki smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Przepis na sos
Obrany czosnek kroimy bardzo drobno, mieszamy z serkiem, jogurtem – doprawiamy pieprzem solą, tymiankiem oraz musztardą.
Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką najlepiej smakują podane na ciepło – dlatego te wcześniej usmażone warto trzymać w nagrzanym do 60 – 80 stopni piekarniku.
Alejakobiet.pl