Nasza codzienna towarzyszka – z wędliną, żółtym serem, miodem. Z pozoru nudna to jednak dająca mnóstwo możliwości na smakowe wariacje, które nas przyjemnie zaskoczą – kanapka nie musi być nudna, nawet jeśli składa się z tylko 3 lub 4 składników! Nasza propozycja to sycące kanapki z mozarellą, fetą oraz warzywami i nasionami.
Oczywiście podstawą każdej dobrej kanapki jest pieczywo – w przepisach poniżej użyliśmy chleba pełnoziarnistego, który w połączeniu z warzywami przyśpieszy trawienie, a sery przełamią smak. Nasiona zaś dostarczą mikroelementów oraz dobrych tłuszczy (omega-6 oraz omega-3).
Kanapka ze szpinakiem, serem feta oraz pestkami słonecznika lub dyni
- chleb pełnoziarnisty – 100 g (2 lub 3 kromki zależnie od kształtu bochenka)
- szpinak (może być mrożony, najlepiej liście – 80 g). Jeśli korzystamy z mrożonego szpinaku to najlepiej smakuje w tej kanapce szpinak nie do końca odmrożony – kanapki przygotujmy 2,5 – 3 godziny od momentu wyjęcia warzywa z zamrażarki.
- ser feta – 40 g
- pestki słonecznika lub dyni – 20 g
Wybrany rodzaj pestek podprażyć na suchej patelni – około 2 minut. Szpinak zblendować z fetą oraz pestkami słonecznika lub dyni. Wyłożyć na chleb.
Kanapka z mozarellą, rzodkiewką i koperkiem
- chleb pełnoziarnisty – 100 g (2 lub 3 kromki zależnie od kształtu bochenka)
- ser mozarella – 60 g (praktyczniej użyć mozarelli w plastrach, gdy masz ten ser w kulkach rozgnieć je)
- rzodkiewka – 3 sztuki
- koperek – 1,5 łyżeczki
Ser oraz pokrojoną w plasterki rzodkiewkę wyłóż na pieczywo. Posyp drobno posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Alejakobiet.pl