Smaczny, niskokaloryczny, zdrowy i sycący – oto idealny posiłek. Czy takie w ogóle istnieją? Czy można szybko przygotować coś, co nasyci i dostarczy wartości odżywczych? Są takie dania – część z nich należy do kategorii „koktajle”, wśród których najzdrowsze są te przyrządzone na bazie zielonych warzyw np. jarmużu. Właściwości jarmużu było docenianie już w starożytności i nie ma powodu, abyśmy nie pamiętali o nich także współcześnie. Oto przepis na koktajl z jarmużu oraz 2 egzotycznych owoców: brzoskwini i ananasa.
Koktajl z jarmużu, brzoskwini i ananasa – prosty przepis
Składniki na 4 porcje:
- 40 dużych liści jarmużu (można kupić już gotowe – oczyszczone z łodyg i zgrubiałych części)
- 6 plastrów ananasa z puszki lub 2,3 duże plastry świeżego ananasa (krojonego po środku owocu)
- 2 dojrzałe brzoskwinie lub 2 brzoskwinie z puszki
- łyżeczka świeżo startego imbiru
- łyżeczka siemienia lnianego
- woda – 1,4 litra
- odrobina cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Liście jarmużu umyć i poszarpać na małe kawałki.
Brzoskwinie obrać (jeśli używamy tych już obranych z puszki wystarczy je dokładnie osączyć) i pokroić na drobne kawałki. Podobnie postąpić z ananasem.
Warzywo wraz z owocami wrzucić do dość wysokiego naczynia. Dodać siemię lniane, imbir oraz ewentualnie cynamon.
Zalać wodą i zblendować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Alejakobiet.pl