Strona główna Aktualności Kulinarne lifehacki podczas przygotowywania dań z piekarnika – sprawdź!

Kulinarne lifehacki podczas przygotowywania dań z piekarnika – sprawdź!

przez admin

Dzięki możliwościom domowego piekarnika możemy przygotować wiele wybornych dań i dodatków – ciasta, gulasze, zapiekanki, mięsa, warzywa czy frytki z piekarnika. Dla zawodowych kucharzy jest to sprzęt, bez którego nie byliby w stanie pracować i tworzyć wyjątkowych potraw. Również i w domach piekarnik zazwyczaj jest często używany, ponieważ przygotowane w nim posiłki stanowią doskonałą alternatywę dla tych smażonych. Poznaj ciekawe triki, dzięki którym dania z piekarnika będą jeszcze smaczniejsze.

Soczysta pieczeń? Nic trudnego!

Masz ochotę przygotować pieczeń, ale obawiasz się, że wyjdzie zbyt sucha i twarda? Aby temu zapobiec najpierw obierz mięso z żył, które podczas pieczenia się kurczą i twardnieją. Obrane mięso obsmaż przez chwilę z każdej strony na patelni i dopiero wtedy przełóż do piekarnika. Smażenie spowoduje zamknięcie się porów, przez co wszystkie soki pozostaną wewnątrz pieczeni. Dodatkowo podczas pieczenia można ustawić obok mięsa naczynie z wodą, które zwiększy wilgotność w piekarniku.

Kurczak z chrupiącą skórką? Proszę bardzo!

Kurczak pieczony w całości to danie lubiane niemal przez wszystkich. Jednak czasami trudno uzyskać apetycznie chrupiącą skórkę na mięsie. Tymczasem wystarczy przygotowanego według przepisu kurczaka nasmarować niewielką ilością miodu i wstawić przed pieczeniem na 2 godziny do lodówki. Ten prosty trik sprawi, że skórka będzie nie tylko chrupiąca, ale także nabierze pięknego złocistego koloru.

Garnek rzymski – sposób na soczyste danie

Garnek rzymski jest w całości zrobiony z gliny. Niektóre jego odmiany, np. garnek bułgarski, mogą być dodatkowo pokryte cienką warstwą glazury. Za jego pomocą przygotujesz znakomite, aromatyczne potrawy w sosie i bez dodatku tłuszczu. Jak to działa? Przed każdym użyciem takie naczynie należy wymoczyć w wodzie przynajmniej przez kilkanaście minut, by ścianki nabrały wilgoci. Nagromadzona w nich woda jest oddawana do potrawy podczas pieczenia, dzięki czemu danie jest soczyste i bardzo aromatyczne.

Co zrobić by wypieki nie przykleiły się do blachy?

Najlepszym sposobem na to, by ciasto nie przykleiło się do blachy jest specjalny papier, który nawet pod wpływem wysokiej temperatury zapobiega przyklejaniu się ciasta. Ale czym zastąpić papier do pieczenia, jeśli akurat nie mamy go pod ręką? Wtedy najlepiej nasmarować blachę masłem i oprószyć bułką tartą, lub użyć natłuszczonej wcześniej folii aluminiowej.

 

Chrupiące frytki z piekarnika

Frytki można przyrządzić nie tylko z ziemniaków ale również z innych warzyw (batatów, marchewek, selera). Aby warzywne i ziemniaczane frytki z piekarnika były chrupiące, wystarczy namoczyć je w wodzie z dodatkiem cukru, przepłukać, wysuszyć i skropić olejem zanim znajdą się w piekarniku. Frytki piecze się w wysokiej temperaturze (200°C) z funkcją grilla lub termoobiegu.

Wygodny w użyciu rękaw do pieczenia

Jeśli chcesz, aby przygotowane przez ciebie mięso czy warzywa były soczyste i miękkie, wystarczy przed pieczeniem włożyć je do specjalnego worka do pieczenia i zamknąć klipsami na końcach. Można go kupić w formie długiego rękawa, z którego odcina się odpowiedni kawałek. Danie w rękawie najlepiej włożyć do naczynia żaroodpornego przed pieczeniem, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury z jego końców może wyciekać gromadzący się wewnątrz sos.

Grillowanie bez grilla? To możliwe!

Gdy masz ochotę na grillowane kiełbaski lub kawałki mięsa, ale nie masz grilla, możesz do ich przyrządzenia wykorzystać piekarnik. Natrzyj niewielkie kawałki mięsa marynatą zawierającą wędzoną paprykę lub wędzoną sól, które nadadzą dymnego smaku i aromatu potrawie. Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę, a później wstaw danie do środka. Danie krótko opiekaj, używając funkcji termoobiegu i odwracając ją co jakiś czas.

Alejakobiet.pl

Zasubskrybuj I bądź na bieżąco


Mogą Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej