Kiedy mamy ochotę na kawę, niekoniecznie musimy mieć na myśli klasyczną małą czarną – równie dużą popularnością cieszą się różnego rodzaju kawy mleczne, które dzięki połączeniu delikatnego smaku z wyjątkowym aromatem rozpieszczą kubki smakowe nawet najbardziej wymagającego kawosza. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o tego typu napojach i przedstawiamy garść porad, jak przygotować idealną mleczną kawę w domowym zaciszu.
Różne rodzaje – jedna baza
Pod pojęciem mlecznej kawy kryją się napoje zróżnicowane pod względem intensywności smaku oraz ilości mlecznej pianki, takie jak mocne i wyraziste flat white, wyważone cappuccino, czy też najdelikatniejsze spośród wszystkich propozycji latte macchiato. Bazę mlecznej kawy stanowi zwykle espresso. Sposobów na jego przygotowanie jest kilka, a najwygodniejszy to użycie ekspresu kapsułkowego – wystarczy umieścić kapsułkę w ekspresie i wcisnąć przycisk, a od aromatycznego napoju będzie nas dzielić tylko kilka chwil. Nie jest to jednak jedyna zaleta takiego rozwiązania – kawa w kapsułce stworzonej przy użyciu aluminium jest hermetycznie zamknięta, co chroni doskonale zmieloną i odmierzoną porcję ziaren przed czynnikami zewnętrznymi, dzięki czemu zachowują one świeżość i wyrazisty aromat przez długi czas.
Bogactwo możliwości
Mleczne kawy poza unikalnym aromatem i delikatnością smaku oferują także dużą różnorodność – dobrze komponują się z wieloma dodatkami, a ponadto mogą być serwowane zarówno w wersji ciepłej, jak i na zimno. Przyrządzając kawę mrożoną, warto mieć pod ręką spieniacz do mleka, który umożliwia np. przygotowanie zimnej, kremowej pianki, jak na przykład Nespresso Aeroccino.
Odkrywanie nowych, intrygujących kompozycji wiąże się z eksperymentowaniem z różnego rodzaju składnikami napoju – alternatywą dla najczęściej używanego mleka krowiego mogą być napoje roślinne (np. migdałowe, sojowe, kokosowe lub owsiane), które dzięki charakterystycznym dla siebie aromatom doskonale urozmaicą smak kawy. Szerokie pole do popisu domowym baristom daje również bogata oferta kapsułek do kawy. Odpowiednio przygotowane mieszanki za każdym razem są gwarancją udanego napoju, a kawa w kapsułce może skrywać w sobie nuty między innymi cytrusów, czekolady, karmelu lub trufli.
Uczta dla zmysłów – nie tylko smaku
Wysokiej klasy spieniacze do mleka, takie jak Nespresso Aeroccino 3, umożliwiają stworzenie kremowej mlecznej pianki idealnej do zdobień w postaci wzorów lub rysunków na powierzchni napoju. Sztuka ta nosi nazwę latte art i dzieli się na dwa rodzaje – zazwyczaj bardziej czasochłonny etching, czyli tworzenie zdobień z użyciem kolorowych syropów, szablonów, wzorów i specjalnych patyczków oraz free pouring, oznaczający sztukę wlewania mleka do kawy. Zdobienie napojów kawowych wymaga trochę wprawy, jednak przy odrobinie cierpliwości i z pomocą odpowiednich urządzeń można bez konieczności odwiedzania kawiarni cieszyć się propozycjami oddziałującymi nie tylko na zmysł smaku, ale również wzroku.
Alejakobiet.pl