Śniadanie na słodko to dla wielu osób pierwszy wybór jeśli chodzi o pierwszy posiłek dnia. Czy może być coś lepszego niż kawa, sok pomarańczowy, a do tego słodkie rogaliki z wiśniami? No właśnie, tym bardziej, że te ostatnie łatwo przygotować – oto przepis na rogaliki z wiśniami, który będą smakować nie tylko rano.
Rogaliki z wiśniami – przepis
Składniki:
- 50 g drożdży
- 500 g mąki
- 250 g wiśni w syropie (po osączeniu) lub ewentualnie 250 g dżemu z wiśni
- 2 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- szklanka ciepłego mleka
- 3 jajka
- pół kostki margaryny
- proszek do pieczenia – łyżeczka
- cukier puder (opcjonalnie)
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć i utrzeć z cukrem do rozpuszczenia, następnie dokładnie wymieszać z mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuścić, delikatnie ostudzić.
Mąkę przesiać do sporej miski, dodać drożdże. Wsypać cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dodać 2 jajka i rozpuszczoną margarynę.
Wyrobić ciasto – odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na mniejsze części, każdą rozwałkować na okrągłe placki na oprószonej mąką stolnicy. Wykroić trójkąty, ułożyć wiśnie lub dżem. Zawinąć w rogaliki. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 15 – 17 minut W 180 °C.
Gotowe rogaliki z wiśniami można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Alejakobiet.pl